<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112754" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследват л...

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева (видео и снимки)

22 Декември 2021
0 171

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева.

Действията се проведоха по образувано на 16.12.2021 г. от СГП досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда за предприятието.

Николай Събев уволни директора на “Пътнически превози” в БДЖ (аудио)

Делото е образувано въз основа на постъпил сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, касаещ обществена поръчка за техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева
Снимка: БулФото

Разследващите са получили изискани от тях документи, относими към водено от СГП наказателно производство.

Поради фактическата и правна сложност на случая разследването е възложено на екип от следователи в отдел „Следствен“ към СГП.

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева
Снимка: БулФото

В хода на разследването се изследват обстоятелствата относно възлагането и реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г.

Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имал ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева (видео и снимки)
Снимка: БулФото

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои мащабно разследване за установяване на всички относими към случая обстоятелства по предвидения в закона ред.

Прокуратурата влезе в БДЖ заради сделка с прогнозна стойност от 137 милиона лева

Източник: Прокуратура на република българия

Видео: БНТ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции