<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Футболните к...

Рапър, изпял “Моят най-добър приятел е Путин”, е новият съсобственик на “Starbucks” в Русия

16 Юли 2022
0 2819

Рапър, изпял “Моят най-добър приятел е Путин”, е новият съсобственик на “Starbucks” в Русия.

Трансформацията на западните бизнеси, които напуснаха Русия, продължава с поредна странна сделка. Tози път за собствеността на кафенетата от веригата “Starbucks”.

45 държави ще разследват военни престъпления в Украйна

Обектите вече ще имат трима нови притежатели. В групата на новите акционери влизат ресторантьорът Антон Пинский, компания на бивш сенатор от региона Кабардино-Балкария и… руският рапър Тимати (Тимур Юнусов).

38-годишният музикант е известен с няколко парчета във възхвала на режима. Едно от тях е издадено през 2015 г., в което пее “Моят най-добър приятел е президентът Путин” и в което възхвалява руския държавен глава като “як супергерой”.

В нея той казва още: “Руският продукт отново е ценен, Лада-седан, салют на Автоваз. Моят най-добър приятел е отново в играта. Моят най-добър приятел е един от нас. Ако държавата е клуб, на дансинга днес има много хора. Няма фейсконтрол, всички са равни – всичко останало решава диджеят. Моят най-добър приятел застава зад пулта. Рейтингът расте, страната танцува, момичетата просто полудяват по него. Моят най-добър приятел засега не е женен”, и др.

Присъствие

Песента му “Москва” излиза малко преди местните избори през 2019 г. В нея той пее как “не ходи по протести” срещу властта и “ще хапне бургер за здравето на кмета Собянин”.

Клипът има рекордните 1,4 милиона “dislikes” в YouTube (т.е. гласувания от хора, които искат да покажат неодобрението си за песента). И е свален от самия Тимати заради масовото недоволство срещу агитацията в полза на несменяемия градоначалник.

Юнусов има близки връзки и с чеченския лидер Рамзан Кадиров. Като през 2017 г. се снима в Instagram, докато се вози в частния му самолет. Тимати е и сред артистите, които се появиха на пропагандния концерт на Путин през март 2022 г. Това е малко след като руската армия нахлу в Украйна.

Рапърът участва и в един от сезоните на руския вариант на “Ергенът”. Според едно от разследванията на “Фонда за борба с корупцията” на Алексей Навални – сезонът с Тимати е заснет в едно от именията на директора на “Газпром” Алексей Милер.

“Starbucks”

Антон Пинский съобщава пред РБК, че сделката се намира на финален етап. Като веригата ще запази правата за аренда и оборудването на Starbucks. Но новите собственици няма да получат търговските марки, защото “брандът напуска”.

Все още не е ясно как ще се наричат новите заведения и каква ще е символиката им. Не е обявена и стойността на сделката.

Starbucks имат общо 130 заведения в Русия, в които работят около 2000 служители.

Американската търговска верига прекрати работата си в страната още през март вследствие на руската военна инвазия в Украйна. През май беше съобщено, че Starbucks напуска изцяло руския пазар. Като компанията пое ангажимент да изплаща възнаграждения за служителите си в страната за половин година. И да им помогне да си намерят нова работа.

Другите

Антон Пинский притежава няколко ресторанта в Русия и е партньор с друг известен играч на пазара – Аркадий Новиков, уличен в корупционни сделки с премиера Михаил Мишустин в разследване на екипа на Навални.

Пинский и рапърът Тимати имат съвместен бизнес и във верига от азиатски ресторанти в Санкт Петербург и Москва. Третият партньор в сделката за Starbucks – “Синдик” на Арсен Каноков – се занимава с хотелиерство и недвижими имоти. Сред активите им влиза хотел в Сочи под бранда Radisson Collection Paradise Resort & Spa, съобщава РБК.

Рапър, изпял “Моят най-добър приятел е Путин”, е новият съсобственик на “Starbucks” в Русия

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции