Сигнализирай!

Партии нарушават закона в предизборната кампания (Коментарът на "Господарите")

Gospodari.com
Gospodari.com
09.07.2021 г.
60
0

Партии нарушават закона в предизборната кампания - репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт ги събраха в "Коментарът на Господарите".

В началото на предизборната кампания ви показахме най-нелепите примери за агитация.

Събрахме най-нелепите предизборни кампании (Коментарът на “Господарите”)

В края на кампанията събрахме незаконните практики, които за пореден път родните партии демонстрираха.

Агитация на турски

Няма как да не започнем с повтарящите се при всички избори закононарушения на Дъ пъ съ. За пореден път ЦИК предупреди, че агитацията следва да се извършва на български език. И за пореден път от Дъ пъ съ решиха, че това не се отнася за тях:

Агитацията на чужд език е забранена от Изборния кодекс. В чл.181 (2) е изрично упоменато, че Предизборната кампания се води на български език.

Преди 2 години от ДПС предлагаха агитацията на чужд език да бъде разрешена, но предложението им не се прие. Неофициално някак агитацията на турски минава покрай ушите на ЦИК.

Оказа се, че не само ДПС агитират на турски. Вижте снимка от Истанбул, която получихме днес.

Партии нарушават закона в предизборната кампания

Купуване на гласове

Прегрешенията на ДПС в тази кампания далеч не стигат само до агитация на турски. Вчера прокуратурата започна проверка по наш сигнал за купуване на гласове в Гурково. Да си припомним в чия полза е търговията там:

https://gospodari.com/spirat-vodata-na-romska-mahaka-ako-ne-glasuvat-kakto-tryabva/

Уж диаметрално противоположни на ДПС по възгледи, патриотите също не си поплюват в купуването на гласове. При тях тарифата е дори по-тънка: 30 лева.

https://gospodari.com/%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%bf%d0%be-30-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd/

Дори не ни се мисли колко други раздават пари и подаръци наляво-надясно тихомълком. Въпреки че доста бяха хванати:

https://gospodari.com/%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0-669-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-5-%d0%b4/

Но не е ясно на колко души вече са платили и как ще се отрази търговията на резултатите.

Деца в предизборни кампании

Няма как да пропуснем и ярките нарушения на едни от най-големите кандидати за власт: БСП и ГЕРБ. Лидерите на двете партии се състезаваха, но не в процентите обществено доверие, а в снимките с деца.

Напомняме и на политиците, и на родителите, че деца не трябва да бъдат използвани в предизборни кампании.

Все пак и в Закона за закрила на детето, чл.11, ал.4: Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

В тази връзка няма никакво значение дали родителите са съгласни или не детето им да участва в агитация. Това просто е незаконно.

Призивът на "Господарите"

Знаете ли кое е най-жалкото, скъпи приятели? Много от вас сега цъкат с език, но на 11 юли отново няма да гласуват. Отново ще намерят оправдание да не отидат до урните. Отново ще игнорират факта, че всеки глас по съвест е стъпка срещу гласовете, осигурени по начините, които ви показахме.
Ето защо ви призоваваме: Гласувайте по съвест на 11 юли! Купуването и продаването на гласове са две престъпления - не бъде участници в тях. В изборния ден Ще очакваме вашите сигнали във вид на снимки и видео на нашия сайт , на лични съобщения във Фейсбук страницата ни, както и на имейл: gospodari@gospodari.com. И умната в неделя!

https://gospodari.com/signaliziraite-gospodarite-za-vsyakakvi-nerednosti-v-izborniya-den/

Партии нарушават закона в предизборната кампания

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.