<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Избухнаха ек...

Русия: всичко поскъпва, работните места се топят

26 Април 2022
0 2524

Даже в руския печат вече започнаха да пишат колко тежко е засегната местната икономика от санкциите, въведени заради войната на Русия в Украйна. Всичко поскъпва главоломно, работните места се топят, изтичат мозъци, пише Дойче Веле.

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Много чуждестранни компании прекратиха работата си в Русия. Кметът на Москва Сергей Собянин се опасява, че около 200 000 работни места ще бъдат загубени само в руската столица. За да смекчат последиците от безработицата, властите одобриха програма за помощи в размер на 38 милиона евро. Средствата са предназначени предимно за руснаци, които са работели за чуждестранни фирми, “които временно са преустановили дейността си или са решили да напуснат Русия”, обясни Собянин. Една от основните цели на програмата е да финансира преквалификацията на тези хора.

Русия: всичко поскъпва, работните места се топят

Западните санкции срещу Русия имат огромни икономически последици. Много компании са ограничили или напълно преустановили дейността си в страната. Сега Русия предприема различни мерки за противодействие, като се опитва да намали неблагоприятното въздействие върху бизнеса в страната.

В знак на благодарност за гостоприемството: Украинци на шествие в Слънчев бряг (видео)

Централната банка иска нов бизнес модел

Управителката на централната банка в Русия Елвира Набюлина обясни, че руската икономика не може вечно да живее за сметка на финансовите си резерви и е време да се преориентира в условията на международни санкции. Тя обяви нуждата от структурни промени и нов бизнес модел.

Засега санкциите са засегнали основно финансовия пазар. “Но отсега ще започнат да се отразяват все повече и на икономиката”, предупреди Набюлина. Основните проблеми вероятно ще са свързани с ограниченията върху вноса и усложнената логистика във външната търговия. Забраните за износ също ще имат все по-осезаем ефект.

Кулеба след срещата с Радев: Трябва да продължим със санкциите

Набюлина обяви, че се подготвят правни действия срещу наложеното от Запада блокиране на руското злато и на валутните резерви. Международните санкции са замразили около 300 от общо 640 милиарда долара в злато и валутни резерви.

Русия: всичко поскъпва, работните места се топят
Най-високата инфлация от 20 години насам

Прогнозата е, че чак през 2024 година Русия ще успее да намали инфлацията до около 4%. В момента тя е се движи на рекордно високи нива за последните 20 години – на 1 април е била 16,7 на сто. Почти всичко в Русия е поскъпнало от началото на войната в Украйна – от захар и зеленчуци до смартфони и дрехи. 

Румъния променя закон, за да може да изпраща на Украйна смъртоносни оръжия

В отговор на санкциите Руската централна банка първоначално увеличи основния си лихвен процент повече от два пъти – до 20%. След това обаче се наложи да го намали на 17 на сто. Набюлина обещава още по-голямо разхлабване на валутния контрол. “Валутният контрол е нужен, но той трябва да бъде така балансиран, че да покрива всички рискове, без да засяга нормалната външнотърговска дейност”, каза Набюлина пред руския парламент.

Русия: всичко поскъпва, работните места се топят

Според прогнозите руската икономика ще претърпи огромен спад в резултат на санкциите. Американската банка JP Morgan прогнозира, че брутният вътрешен продукт може да се свие с 20% във второто тримесечие. Дори преди руската инвазия в Украйна и налагането на санкциите, в руската икономика се забелязваше тенденция на влошаване.

Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в знак на протест

Изтичане на мозъци в IT сферата

Междувременно пред руската икономика стои още едно предизвикателство – да възстанови IT сектора си, който не само беше сериозно засегнат от изтеглянето на международните компании от пазара, но и пострада от огромно изтичане на мозъци, след като много професионалисти в областта емигрираха.

Държавата се опитва да задържи специалистите в сферата, като им прави предложения за разработване на нови, изцяло руски, технологични проекти. IT-специалистите на възраст между 22 и 40 години ще получават ипотечни заеми с преференциални условия и ще бъдат освобождавани от военна служба. Дали това ще успее да задържи в Русия едни от най-търсените професионалисти в целия свят обаче все още не е ясно.

Русия: всичко поскъпва, работните места се топят

Източник и заглавна снимка: Дойче Веле
Видео и снимки в текст: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции