<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140175" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: До 120 часа изг...

Руската журналистка, нарекла българите “нехора”, е задържана в Косово за шпионаж

07 Август 2022
0 1910

Косовската полиция задържа руската журналистка Дария Асламова в нощта на събота срещу неделя, предава Свободна Европа.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джалал Свечлия каза, че Асламова е заподозряна в шпионаж. Той обаче не разкри подробности за обвиненията. Журналистката е задържана на границата със Сърбия. Тя се е опитала да влезе в Косово като кореспондент на вестник “Комсомолская правда”.

Асламова се свързала с редакцията на вестника в неделя сутринта. Казала е, че е освободена след разпит, но е била принудена да се върне в Сърбия.

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

На страницата си във Facebook ръководителят на косовското министерство на вътрешните работи написа: „Много държави доказаха, че Асламова се е занимавала с шпионаж за руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист… Опитът й да влезе в страната ни, съвпадащ с събитията в северната част на страната ясно доказват, че Русия се е присъединила към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на страната ни“. Той публикува снимки на Асламова заедно с руския външен министър Сергей Лавров, бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад.

Марина Овсянникова: Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана (видео)

Вестник “Комсомолская правда” съобщи, че Асламова е в Сърбия и има редакционна задача да подготви специален доклад във връзка с изострянето на сръбско-косовския конфликт. От руското посолство в Сърбия са отговорили на запитване на редакцията, че не разполагат с информация за задържането и местонахождението на журналиста. Руската федерация не признава независимостта на Косово и няма дипломатическа мисия там.

Коя е Дария Асламова ?

Асламова е специален кореспондент на “Комсомолская правда”. Работила е и в Украйна като военен кореспондент на руския пропаганден канал „Царьград“. А също и като журналист в много “горещи точки”. Включително Чечня, Абхазия, Нагорни Карабах, Осетия, Таджикистан, Югославия. Участва във „флотилията на свободата“ на път за Газа. Автор на книгата “Приключенията на едно лошо момиче”.

През юни 2021 г. тя публикува обширен репортаж от България, пълен с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани. В статията “Как превръщат България в страна на професионални русофоби” журналистката описва България като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска.

Асламова дава пример за български “шедьоври на самоунищожението”. По думите ѝ, “български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови – на своите западни “приятели”.

Руската журналистка, нарекла българите “нехора”, е задържана в Косово за шпионаж

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции