<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повдигат обв...

Ще бъдат ли третирани хомофобските подбуди като престъпления от омраза?

06 Юни 2022
0 534

Ще бъдат ли третирани хомофобските подбуди като престъпления от омраза – прокуратурата предлага промени в Наказателния кодекс, които да отразят престъпленията от омраза.

Пакетът от експертни предложения е изпратен в Народното събрание, пише Булевард България. Една от тези промени е свързана именно с включването на хомофобски и трансфобски подбуди към списъка за престъпления от омраза.

Боян Расате се спречка с ЛГБТ хора на протеста срещу войната в Украйна (видео)

Боян Расате се спречка с ЛГБТ хора на протеста срещу войната в Украйна

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове дискриминационни елементи е отправена препоръка за въвеждането на норма в Общата част на Наказателния кодекс.

Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола.

България не поддържа официална статистика за престъпленията от омраза, извършени срещу хора от ЛГБТИ общността. Причината е, че те не са включени в Наказателния кодекс.

Прокуратурата внесе обвинение срещу Боян Расате за нападението в офис на ЛГБТИ организация

Темата за хомофобските престъпления беше в центъра и на предизборната кампания през ноември миналата година, когато председателят на “Български национален съюз” Боян Расате извърши вандалска атака срещу общностния център Rainbow Hub в София. Той беше обвинен за хулиганство и причиняване на телесна повреда по време на нахлуването.

Друг момент в експертния пакет е осъзнатата необходимост от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от Европейския съюз, но не и България. У нас предложението е акцентирано върху трафика на хора във всички форми.

Предвиждат се още промени, свързани с отпадането на провокацията към подкуп, разширяване на възможностите за разследване на организираната престъпност, въвеждането на нов престъпен състав във връзка с онлайн пространството.

Сред предложенията е още въвеждането на изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията.

Източник: Булевард България

Снимки: iStock

Ще бъдат ли третирани хомофобските подбуди като престъпления от омраза?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции