<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117396" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смъртността ...

СЗО: Не бързайте с отмяната на мерките, Омикрон не е достигнал пика си навсякъде

02 Февруари 2022
0 278

Според Световната здравна организация, много държави все още не са достигнали пика на Омикрон.

“Призоваваме за предпазливост, защото много държави все още не са достигнали пика на вълната на варианта Омикрон. Много страни имат ниски нива на ваксинация на представителите на най-уязвимите групи от населението си”, каза на онлайн брифинг Мария ван Керхов.

“Затова сега не е време да вдигаме всички ограничения едновременно. Винаги сме призовавали да бъдем много предпазливи във въвеждането на мерки, както и в тяхното постепенно вдигане, една по една. Защото вирусът е много динамичен”.

Доц. Гломб: Вече има смъртни случаи от Омикрон у нас (видео)

Преходна фаза

Майк Райън, представителят на здравната агенция на ООН, призова държавите да съставят планове за излизане от пандемията. Не трябва да следват сляпо облекчаването на мерките на места.

“Смятам, че това е фаза на преход за много държави и не всички страни са в еднаква ситуация. Онези държави, които вземат решение за по-голямо отваряне, трябва също да са сигурни, че имат възможността да върнат мерките с одобрението на обществото, ако това стане необходимо. Затова, ако отворим вратите бързо, трябва да сме напълно способни да ги затворим също толкова бързо”.

СЗО: Омикрон не е достигнал пика си навсякъде

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и Мария ван Керхов изразиха безпокойството си за продължаващия ръст на смъртните случаи.

“Би било преждевременно, която и да било страна да се предаде или да обяви победа над пандемията”, предупреди Гебрейесус.

“Омикрон” оцелява цели 193 часа върху пластмаса

“Обезпокоени сме, че в някои страни се наложи виждането, че поради ваксините и високата заразност на Омикрон, както и по-лекото протичане на болестта при него, предотвратяването на разпространението на заразата вече няма да е възможно. Нищо подобно не може да бъде по-далеч от истината”.

“Ние не искаме от никоя държава да наложи отново локдаун. Призоваваме обаче всички страни да защитят своето население, използвайки всички налични инструменти, а не само ваксините”, допълни той.

Подвариант BA.2

Докато някои страни премахват противоепидемичните мерки, подвариантът на Омикрон BA.2 е по-заразен и по-способен да се разпространява сред ваксинирани.

Нов подвариант на Омикрон е засечен в Гърция

“Омикрон ВА.2 е значително по-заразен от ВА.1 и притежава имуно-инвазивни качества, които допълнително намаляват защитния ефект на ваксините срещу инфекцията”, казват от изследователския институт “Statens Serum Institut”, университета на Копенхаген, Статистическия институт на Дания и Техническия университет на Дания.

Случаи на BA.2 са регистрирани в САЩ, Великобритания, Швеция, Гърция и Норвегия, но най-много в Дания.

СЗО: Омикрон не е достигнал пика си навсякъде

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции