<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 96-годишната к...

В Англия предлагат пари на пушачите, отказали цигарите, на бременните жени – двойно повече

01 Юни 2022
0 1553

В Англия предлагат пари на пушачите, отказали цигарите, на бременните жени – двойно повече.

Финансовият стимул в размер на до 400 паунда е предложен в Съвета на графство Чешър. Разглеждането на мярката се основава на високия процент пушачи сред населението. Данните сочат, че 10,5% от всички жители и 10,8% от бременните жени посягат към цигарите.

В Англия предлагат пари на пушачите, отказали цигарите, на бременните жени &#8211; двойно повече
iStock

Желаещите ще трябва да се подложат на тест за издишан въглероден оксид за доказателство, че са спрели вредния си навик. Финансовият стимул за издържалите теста би бил 200 паунда за редовите граждани и 400 за бременните жени еднократно плащане.

Тютюнопушенето е сред основните причини за 18% от смъртните случаи у нас

Предложението идва, докато тютюнопушенето остава водещ причинител на рак на белите дробове и особено рисков фактор за бременността.

В Англия предлагат пари на пушачите, отказали цигарите, на бременните жени &#8211; двойно повече
iStock

То обаче среща и критиките на съветници, че разходите, които закоравял пушач прави ежегодно са несравнимо по-големи от финансовия бонус. А това прави мярката не особено привлекателна за хората.

“Ако човек е толкова твърдо решен да пренебрегне финансовата изгода от 5000 паунда годишно (спестените разходи за цигари – бел. ред.) и ползите за здравето на нероденото си дете, чудя се дали няколкостотин паунда в джоба им ще намалят от горчилката”, смята Андрю Колкър.

Смесването на обикновени и електронни цигари не намалява риска от заболявания, сочи проучване

А от Националния институт за здравеопазване и грижи допълват, че “всеки паунд, вложен в борбата в тютюнопушенето, се изплаща десетократно във времето от сумите за здравна помощ.”

В Англия предлагат пари на пушачите, отказали цигарите, на бременните жени – двойно повече

Източник: LADbible

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции