<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Симидчиев...

Великобритания съобщи за първи починал от Омикрон варианта на Covid-19

13 Декември 2021
0 346

Великобритания съобщи за първи починал от Омикрон варианта на Covid-19.

Първият починал от Омикрон е регистриран във Великобритания, заяви Борис Джонсън пред BBC. Премиерът коментира още, че новият вариант също води до хоспитализации и “най-доброто” е хората да се ваксинират с бустерна доза. Хората трябва да се разделят с идеята, че Омикрон е по-лек вариант на коронавируса, допълни Джонсън. 

Досега се смяташе, че макар и по-силно заразен и лесно разпространяващ се дори след имунизираните с две дози, новият щам е сравнително по-безопасен по отношение на тежко боледуване и фатален край. Първите данни от РЮА сочеха, че той не води прием в болница или смърт. 

Великобритания съобщи за първи починал от Омикрон варианта на Covid-19

Още вчера Борис Джонсън призова британците да си поставят бустерна доза до края на месеца. “Инфекциите от силно заразния вариант на коронавируса се удвояват на всеки два-три дни и настъпва приливна вълна от Омикрон”, каза той в телевизионно изявление. “Опасявам се, че сега вече е ясно, че две дози ваксина просто не са достатъчни да дадат нивото на защитата, от която се нуждаем”. Досега на Острова бустерите бяха достъпни за определени групи, но вече ще може да ги получи всеки над 18 г. 

Великобритания обяви извънредно положение заради Омикрон (видео)

Властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво (от общо пет нива), заради разпространението на Омикрон, предаде BBC. Решението беше обявено от главните здравни инспектори на Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия.

“Първоначалните анализи показват, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от варианта Делта и че ефикасността на ваксините за предотвратяване на инфекцията намалява в случая на новия вариант. През следващите седмици ще се появят повече данни за това колко опасен е новият щам, но вече са установени случаи на хоспитализация на заразени с Омикрон, които вероятно ще се увеличават бързо”, се казва в съвместното изявление на здравните експерти.

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон (видео)

Лекарите също така подчертаха, че в светлината на откриването на щама Oмикрон жителите на Обединеното кралство трябва да се реваксинират възможно най-скоро, тъй като бустерната доза ваксина осигурява допълнителна защита и предотвратява заболяване. Освен това те призоваха обществеността да носи медицински маски на обществени места, да си прави редовно безплатни тестове за коронавирус и да се самоизолира, ако развие симптоми на заболяването.

Великобритания съобщи за първи починал от Омикрон варианта на Covid-19

Източник: BBC, в. “Сега”, NOVA

Видео: The Wall Street Journal

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции