<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За престорен...

За първи път в Германия: над 50 000 новозаразени с коронавирус

12 Ноември 2021
0 1400

За първи път от началото на пандемията новите случаи на зараза с коронавирус в Германия преминаха границата от 50 000 за 24 часа, пише Дойче веле.

От института “Роберт Кох” съобщиха, че през последното са се заразили 50 196 души с коронавирус. Предния ден броят на новозаразените беше малко под 40 000, а преди седмица – близо 34 000 за денонощие.

Близо 100 000 жертви на Covid-19 в Германия

Заболеваемостта вече достига 249,1 пациенти на 100 000 население в рамките на една седмица – този показател нараства рекордно за четвърти пореден ден.

The Guardian: България е на първо място по брой загубени години живот при мъжете заради Covid-19
The Guardian

Значително се е увеличил и броят на починалите във връзка с Covid-19: през последните 24 часа са регистрирани нови 235 смъртни случая.

А броят на хоспитализираните пациенти е нараснал от вторник до четвъртък от 4,31 на 4,65 души на 100 000 души население за седмица. Този показател е особено важен, тъй като е определящ за възможно затягане на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили вече 4 894 250 души, а починали с доказана връзка с Covid-19 са 97 198 човека, сочат още данните на “Роберт Кох”.

“В момента сме под тиранията на неваксинираните”: рекордни числа в Германия

Заради тревожното развитие на пандемията Бавария отново обяви извънредно положение. То дава възможност на отделните власти и институции да работят координирано за справяне с пандемията. Предишното извънредно положение в Бавария беше отменено на 4 юни 2021 година. 

Министър-председателят на южната германска провинция Маркус Зьодер предупреди, че пандемията се е върнала “със страшна сила”. Той призова партиите да приемат спешен план за борба с пандемията.

“Изправени сме пред тежка зима. Това, което сега наблюдаваме в отделни провинции, е само предвестник на онова, което очаква цялата страна”, заяви той пред ДПА.

Маркус Зьодер настоява за въвеждането на частично задължително ваксиниране, особено за някои рискови професии – като болногледачите, санитарите и другите медицински работници.

За същото се обяви и Германският етичен съвет, който съветва германското правителство. Чува се и все по-често призивът за ускоряване на темповете на поставяне на т.нар. бустерна доза ваксина.

Саксония – малко ваксинирани, много заразени

Много тревожна е картината и в Саксония. Там заради драстично повишената заболеваемост (три пъти по-висока от средното за Германия) властите решиха да затегнат мерките.

От началото на тази седмица в ресторантите и музеите в тази източна провинция могат да влизат само ваксинирани и преболедували. Негативният тест вече не се признава. Това е тъй нареченото “2G-правило”.

В Саксония делът на неваксинираните е особено нисък – само 57% от населението на провинцията е напълно ваксинирано. Това са 2 поставени дози.

А тъкмо неваксинираните в момента най-вече пълнят интензивните отделения на болниците: проучване на обществената телевизия MDR показа, че две трети от приетите за интензивно лечение пациенти в Саксония, Тюрингия и в Саксония-Анхалт са именно неваксинирани хора.

За първи път в Германия: над 50 000 новозаразени с коронавирус

Кметът на саксонския град Бауцен – социалдемократът Александер Аренс – е убеден, че положението може да бъде овладяно само ако се ваксинират повече хора. Той обаче не вярва, че по-строгите мерки ще накарат повече хора да се ваксинират.

Всеки понеделник в този източногермански град се провеждат протести на тъй наречените инакомислещи (Querdenker).

Те демонстрират срещу противоепидемичните мерки и ваксините и се определят като последните останали бунтовници срещу “тиранията”, както наричат германското управление.

За първи път в Германия: над 50 000 новозаразени с коронавирус

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции