<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138426" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Необичаен ар...

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

22 Юли 2022
0 73

В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН, което позволява отново да се изнася украинско зърно, въпреки че в страната се води война. Целта е да се предотврати световната продоволствена криза, която Русия предизвика като нападна Украйна през февруари, пише Свободна Европа.

За да не се налага Киев и Москва да подписват съвместен документ, двете страни са подписали две огледални сделки отделно. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал едно споразумение с Турция и ООН, а украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков е подписал друго споразумение също с Турция и ООН.

Възобновяват износа на украинско зърно от Одеса

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул присъстваха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган каза, че за изпълнението на договорките ще се следи от координационен център в Истанбул.

Споразумението ще позволи да се възобнови безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища.

Микхаило Подоляк, който е съветник на украинския президент, каза по-рано, че споразумението е написано така, че да не позволява износът на зърно да се случва от руски кораби, като и че няма да има руски служители в украинските пристанища. Той каза, че всякакви провокации ще бъдат срещната си „моментален военен отговор“.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на храни в света, а украинските пристанища, включително основният център Одеса, са блокирани от руския черноморски флот.

Украински складове със зърно са разрушени при руски ракетен обстрел (видео)

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война доведе до драстично покачване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища може да предотврати глад в някои части на света, пише Ройтерс. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса, както и десетки кораби заради офанзивата на Москва.

Гутереш казва, че споразумението позволява да бъдат отворени пристанищата в Одеса, Черноморск и други.

Русия отрича, че конфликтът е влошил продоволствената криза, а вместо това обвинява западните санкции, че бавят нейния износ на храни и торове, и Украйна – за това, че е минирала черноморските си пристанища.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции