<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавният р...

Бойко Борисов: Няма да съм номинацията за премиер (видео)

10 Ноември 2022
0 341

Председателят на ПП “ГЕРБ”, Бойко Борисов, гостува в “Тази сутрин” по bTV, за да коментира актуалните теми. Бившият премиер бе сложил край на медийните си изяви за неопределен срок от време до днес.

Ще има ли редовен кабинет?

Той започна от темата за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. Според лидерът на ГЕРБ такъв може да бъде съставен, но подобно правителство няма да е устойчиво и няма да донесе спокойствието, което гражданите желаят. “Напрежението ще продължи да расте”, каза той в студиото на “Тази сутрин”.

Борисов подчерта, че ако политиците проявят мъдрост, ще имаме правителство. “Важно е при тези консултации да се обединим около общи политики и решения”, отбеляза той. Едва когато политиците са способни да постигнат компромис, ще се разбере дали правителството ще е с мандат на ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП или някой друг. Според него без значение какво се случи, ако се състави редовно правителство, то ще е с кратък мандат.

Той обясни, че е предлагал варианти за разговори, за да се разберат партиите за формирането на редовен кабинет.

Томислав Дончев за управлението: Всичко е възможно (видео)

“Като не искат така, отиваме в парламента и правим контактни групи. Вчера ПП разговаряха с БСП, а днес ние. Ще се стигне до един от двата варианта – подкрепили с декларация отварянето на бюджета от Радев. За 2 години Асен Василев подготви 4 бюджета, като последния беше преди 2 месеца. Това ще е сватбарски бюджет и затова казахме, че ще подкрепим декларацията, ако на тези контактни групи подпишем документ, който подсигурява да се приемат 16-те точки на ПП, еди-кои-си точки на ГЕРБ, тези точки на БСП и т.н. След което ги гласуваме в парламента и решаваме проблема”, заяви експремиерът.

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи

Бойко Борисов: Няма да съм номинацията за премиер (видео)
bTV, стоп кадър
“Българите искат да гледаме към Запада”

Борисов определи Румен Радев като “мъдър човек” и му благодари, че не бърза да раздава мандатите. “За да няма его и да няма ядосани по трасето, въобще не трябва да се говори за първи, втори и който и да е било мандат. Но ние имаме вече много добра коалиция”, категоричен бе Борисов. Според него бавно, но сигурно се сформира огромно мнозинство около евроатлантическия съюз – погледът към Запада.

За пример той даде гласуването по важните теми в парламента – за F-16, оръжието за Украйна, диверсификацията на енергийните доставки. “Ако парламентът продължи да работи така, как да обясним защо го разваляме?”, попита иронично той.

Парламентът реши: Ще има диверсификация на енергийните доставки

“Единственото добро във войната е да имаме правителство или по-скоро парламент. Народът и здравият разум диктуват да управляваме ние. Всичко останало е катастрофа. Ние вече имаме много добра коалиция. Резултатите от изборите и от гласуването в парламента са идентични.”, посочи той.

Купуваме още 8 изтребителя F-16

Той изтъкна и постигнатите консенсуси по темата за Северна Македония, както и за продължаването на пътя на България към еврозоната.

Хартиената бюлетина и машинното гласуване

Водещият на сутрешния блок на bTV Златимир Йочев заяви, че се забелязва коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС заради гласуването за връщането на хартиената бюлетина.

“Това е груба инсинуация! Машините остават в пълния им обем. Всеки гражданин, който иска да гласува на машините на Мадуро, нека гласува. То излезе, че дневникът е поправен. Няма коалиция с БСП и второ, машинният вот остава!”, сряза го Борисов.

Бойко Борисов: Няма да съм номинацията за премиер (видео)
bTV, стоп кадър
Кюлчетата и Мата Хари

Водещият попита Борисов и за автентичността на изтеклите снимки от резиденция “Бояна”. Борисов му отговори, че “никога” не е имал “кюлчета”. След това той подкрепи тезата си с наскоро излязлата информация, че номерацията на банкнотите не била реална.

“Е, от какво да ме е страх? Че си държа фалшиво евро в шкафчето ли?”, заяви той.

Бойко Борисов: Няма да съм номинацията за премиер (видео)

На въпрос коя е Мата Хари и дали всъщност въпросното лице е мъж, както самият Борисов наскоро бе заявил, лидерът на ГЕРБ замлъкна за кратко. След това отговори “Няма какво повече да си кажем”. Той поясни, че никога не е имал жена-банкерка да живее с него през годините и т.н.

“По-опитен човек от мен няма!”

Бойко Борисов не пропусна възможността отново да изтъкне своите ярко откроени лидерски качества. Той каза:

“Ама на мен толкова ми се иска да нямам конкуренция в никоя партия… Да излязат да кажат – ние сме по-добри, с по-добра експертиза, по-добра структура…”, коментира Борисов. “Ама не са. Що да се оттегля? По-опитен човек от мен няма!”

На въпрос защо тогава не възнамерява да бъде нито депутат, нито министър, нито премиер, Борисов отговори, че желае да предостави шанс на други лица, за да се учат.

“Мен всеки ден ме питат… Защо съм толкова добронамерен? Ами, защото ме е грижа – зима е, криза е… Мисля за хората.”, отбеляза председателят на ПП “ГЕРБ”. “Какво е в моята душа е без никакво значение…”

Служебният кабинет

Борисов осъди действията на служебният министър Росен Христов и се притече на помощ на “Продължаваме промяната”.

“Той (Росен Христов) извърши политическо действие. Служебният кабинет има една функция – да си гледа работата и да организира честни избори”, коментира бившият премиер.

Той коментира и поисканата от ГЕРБ оставка на вътрешния служебен министър Иван Демержиев. “Това ще е акт на поемане на отговорност за последните събития”, каза Борисов. Припомняме, че тази седмица граничен полицай бе застрелян от турска територя и почина на място.

Ген. Атанасов: Борисов се опитва да избяга от отговорност с искането на оставката на Демержиев

На въпрос онаследена ли е кризата от кабинетите след падането на Борисов от власт, както и дали в МВР е имало проблеми още преди това, експремиерът започна да изрежда множеството постижения на ГЕРБ по време на миграционната криза и дори с контрабандните тютюневи изделия. Отговор така и не бе формулиран ясно, но Борисов обвини наследниците си, че не са поддържали граничната ограда с Турция през последните две години. За това те били виновни. За МВР Бойко Рашков бил виновен.

Къде е бил Борисов на 10 ноември 1989 г.?

Този въпрос бе зададен в края на сутрешния блок.

“Не съм бил политик тогава. Играех си футбол. Имах най-голямата охранителна фирма по това време”, заяви Борисов, с което приключи участието му в “Тази сутрин”.

Видео: bTV, “Тази сутрин”

Бойко Борисов: Какво е в моята душа е без никакво значение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Валентина

    11 Ноември 2022

    Не разбрахте ли, че като се каже ГЕРБ, възниква представата за Вас! Вие трябва да сте премиерът!

Реакции