<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115917" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха шофь...

“Изпълнихме всички искания на протестиращите”. Сърбия се отказа от проекта за литиево находище

21 Януари 2022
0 998

“Изпълнихме всички искания на протестиращите”. Сърбия се отказа от проекта за литиево находище.

Властите в Сърбия се отказаха от проекта за разработване на литиево находище, който трябваше да бъде реализиран в страната от англо-австралийския гигант Рио Тинто, предаде Свободна Европа, цитирайки световните агенции.

&#8220;Изпълнихме всички искания на протестиращите&#8221;. Сърбия се отказа от проекта за литиево находище

Решението беше взето на заседание на правителството в Белград, а новината съобщи премиерката Ана Бърнабич. Отказът идва на фона на многохилядни протести срещу проекта в страната и месеци преди президентските и парламентарните избори там, които ще са през април.

Нови протести избухнаха в Сърбия срещу добива на литий (видео и снимки)

Правителственото решение е да бъде прекратено изцяло сътрудничеството с минната компания Рио Тинто, както и дъщерните ѝ компании в страната.

“Изпълнихме всички искания на екологичните протести и сложихме точка на работата Рио Тинто в Република Сърбия,” каза Ана Бърнабич.

"Изпълнихме всички искания на протестиращите". Сърбия се отказа от проекта за литиево находище
Министър-председателката на Събрия Ана Бърнабич. Снимка: Reuters/Zorana Jevtic

В този ход няма изненада, след като и президентът Александър Вучич обяви, че това е “най-вероятният сценарий”.

Срещу проекта на Рио Тинто имаше многохилядни протести насред съмнения, че са сключени договорки още преди години с компанията, въпреки неблагоприятността на оценките за екологично въздействие.

"Изпълнихме всички искания на протестиращите". Сърбия се отказа от проекта за литиево находище
Снимка: Reuters

Минният гигант Рио Тинто планираше да разработи едно от най-големите находища на литий в Европа. То трябваше да се намира в Западна Сърбия, близо до град Лозница.

Екозащитници и жители на района обвиниха Рио Тинто и президента Вучич, че действат в пълна тайна за проекта и крият оценките му за екологично въздействие

“Изпълнихме всички искания на протестиращите”. Сърбия се отказа от проекта за литиево находище

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции