<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141325" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Домашен пито...

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие?

16 Август 2022
0 123

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония. Книжовни центрове Преслав и Охрид, в които учениците на Св. Кирил и Методий са развивали делото им, са се намирали на територията на средновековната българска държава.

Това гласят част от заключенията на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, пише Свободна Европа. Те които бяха публикувани в понеделник от македонското министерство на външните работи. Както София, така и Скопие трябва да нанесат определени промени в учебниците си по история, препоръчват още от комисията.

Отново демонстрации в Скопие със скандирания “българи – татари” и “българи – фашисти” (видео)

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие?
iStock

Напредъкът в работата на Съвместната историческа комисия беше едно от условията на България за начало на преговорите на Скопие за членство в ЕС. То присъства в протокола към Договора за добросъседство, който двете страни подписаха миналия месец.

Протестиращи изрисуваха звездата от Вергина пред българското посолство в Скопие

Какви са формулировките по спорните теми

Заключенията, около които са се обединили членовете на комисията и от двете страни, са били постигнати още през 2019 г. Вследствие обаче София обвини Скопие, че е дала заден ход.

Освен съгласие около личността на цар Самуил, сега такова е постигнато и за други исторически личности. За създаването на Охридската книжовна школа е записано, че то е свързано с изпращането на свети Климент Охридски от княз Борис-Михаил. Ръкополагането за Велешки епископ пък е станало с нареждане на цар Симеон, пише в доклада на комисията.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ обеща да напусне политиката, ако българите бъдат вписани в конституцията на РСМ

За Св. Наум в препоръките е отбелязано, че той участва във Великоморавската мисия, откъдето след смъртта на Методий и преследването на неговите ученици, достига в средновековна България.

“Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветната си дейност в Охридската книжовна школа и изгражда манастир на брега на Охридското езеро, който днес носи неговото име. След неговата смърт култът към Св. Наум се установява на териториите на днешните държави Северна Македония, Република България и съседните страни”, пише в препоръките на историческата комисия.

Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха, че царството на Самуил е българско

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие?
Снимка: Свободна Европа

Комисията посочва още, че юбилеи и важни дати, свързани с цар Самуил, Свети Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум, трябва да бъдат почитани заедно от делегации от двете страни.

Какви са препоръките за промяна в учебниците

Освен това от комисията дават и конкретни препоръки към двете страни за промяна на учебниците по история.

“Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани”: хиляди на протест в Скопие

В Северна Македония конкретни промени трябва да бъдат въведени в учебниците за 6 клас:
  • необходимо да се застъпят повече въпроси за траките и Тракия;
  • трябва да се премахнат внушенията за приемственост между античната и съвременната македонска държава;
  • трябва да се прецизират картите, показващи територията на античната македонска държава, така че да става ясно за кой времеви период става въпрос;
  • твърдението за институционална приемственост между мисията на апостол Павел и средновековните църковни структури на територията на днешна Северна Македония трябва да се разглежда като “неоснователно”.
В България предложението за промени се отнася до учебниците за 5 клас:
  • необходимо е в някои исторически контексти фразата “български земи” да бъде прецизирана на “днешните български земи” или “територията на съвременна България”;
  • необходимо е да се даде “по-широк регионален контекст” за териториите на запад от древна Тракия, за да се представи по-ясно културно-историческото наследство в региона;
  • тракийската култура трябва да бъде по-внимателно датирана;
  • историческите карти трябва да бъдат прецизирани.

Съгласно протокола, подписан между Скопие и София, двете страни се задължават да въведат всички договорени промени в учебниците в рамките на две години.

Протоколът също така предвижда постиженията на съвместната комисия да бъдат публикувани до 17 август. Засега това е направено само от македонското външно министерство.

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие. Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие? Препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие?

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции