<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изтегл...

Кибератака срещу Украйна свали правителствени и банкови сайтове

16 Февруари 2022
0 352

Кибератака свали уебстраниците на украински държавни служби, както и на две големи банки, информира Свободна Европа.

Най-малко 10 украински уебсайта са засегнати. Някои от тях са порталът на Министерството на отбраната, страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи интернет връзката им в ръцете си

Клиентите на Приватбанк и Сбербанк съобщиха за проблеми с онлайн плащанията и приложенията на банките. От финансовите институции потвърдиха за атаката, но се смята, че няма заплаха за средствата на клиентите им.

Кибератака срещу Украйна свали правителствени и банкови сайтове
Pexels

Украинските власти не съобщават кой стои зад DDOS атаката, но в изявлението им се намеква, че Киев подозира Русия.

“Не е изключено агресорът да е използвал тактика на малки мръсни трикове, защото агресивните му планове не се реализират в голям мащаб“.

Кибератака парализира стотици компании в САЩ с искане за откуп

В средата на миналия месец Украйна заподозря Русия, че стои зад мащабна хакерска атака, която деактивира около 70 украински правителствени уебсайта едновременно. В публикувано съобщение по време на атаката се посочваше, че украинците трябва “да се страхуват и да очакват най-лошото”.

САЩ потвърдиха за продължаваща мащабна кибератака от руски хакери

Хакерската атака се случва на фона на напрежението между Запада и Русия. Вашингтон твърди, че Русия може да нахлуе в Украйна “всеки момент”. В събота САЩ изтеглиха по-голямата част от дипломатическата си мисия в Киев и оставиха само “основния дипломатически персонал”.

Кибератака срещу Украйна свали правителствени и банкови сайтове

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции