<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139881" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ, Франция ...

Китай изстреля поне 11 балистични ракети около Тайван

04 Август 2022
0 393

Китайската армия е изстреляла поне 11 балистични ракети във води близо до северното, южното и източното крайбрежие на Тайван. Новината съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Sky News и Свободна Европа. Изстрелванията са били осъществени на няколко вълни в продължение на два часа.

От министерството заявиха, че действията на Пекин са застрашили националната сигурност на острова. Като призовават международната общност да осъди китайската военна заплаха и държавите да защитят свободата и демокрацията.

Пелоси обеща подкрепа на Тайван, Китай привика посланика на САЩ заради посещението

Напрежението в региона ескалира след посещението на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Тя пристигна на острова във вторник вечерта и си тръгна в сряда, продължавайки азиатската си обиколка в посока Южна Корея.

Китай изстреля поне 11 балистични ракети около Тайван
iStock

В отговор китайската армия започна най-големите военни учения в историята си около Тайван, които ще продължат до неделя. Китайската официална новинарска агенция Синхуа предаде, че ученията са съвместни операции, фокусирани върху “блокада, нападение по морски цели, удари по наземни цели и контрол на въздушното пространство”.

Страх от “открити конфликти”

Това се случва на фона на провеждащата се в четвъртък 55-ата среща на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Участниците в нея приеха позиция, според която ситуацията около Тайван може да доведе до “погрешни изчисления, сериозна конфронтация, открити конфликти и до непредвидими последици за големите сили”.

“Светът спешно се нуждае от мъдрост и чувство за отговорност от страна на всички държавни ръководители, за да се отстояват мултилатерализма и мирното съвместно съществуване”, се казва още в документа, цитиран от Франс прес.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, Китай започна нови военни учения край Тайван

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди “агресивните” военни маневри на Китай. И заяви, че няма никакво оправдание да се използва като претекст за тях 24-часовата визита на Пелоси в Тайван.

“Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина”, написа Борел в Twitter от Пномпен, където участва в срещата на външните министри от АСЕАН.

Китайският първи дипломат Ван И и американският му колега Антъни Блинкен също присъстват на срещата в камбоджанската столица.

Малко по-късно в четвъртък китайското външно министерство съобщи, че отменя планирания в кулоарите разговор между Ван И и японския му колега Йошимаса Хаяши.

Пекин изтъкна като причина недоволството си от съвместно изявление на страните от Г-7, включително Япония. В сряда те призоваха Китай да разреши напрежението около Тайванския пролив по мирен начин.

Китай изстреля поне 11 балистични ракети около Тайван

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции