<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рамазан Кади...

Кметът на Мелитопол е освободен след 6 дни в руски плен

17 Март 2022
0 309

Иван Фьодоров, кметът на Мелитопол (Запорожка област), е освободен 6 дни след пленяването му от руски войници, информира Булевард България.

“Иван е в безопасност. Току-що говорихме с него заедно с президента и ръководителите на администрацията. Никога няма да изоставим своите. И много скоро Иван ще се върне към изпълнение на задълженията си като кмет на украински Мелитопол”, заяви зам.-председателят на кабинета на Володимир Зеленски Кирил Тимошенко.

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия “референдум”: Подписвате си присъдите (видео)

Мелитопол е под руска окупация от 26 февруари, а на 11 март бе задържан Фьодоров. Той бе изведен от общината от руски войници и до днес беше в неизвестие.

Кметът на Мелитопол е освободен след 6 дни в руски плен

Володимир Зеленски предупреди, че окупационните сили се опитват да принудят със сила Фьодоров да запише клип в подкрепа на Русия. Той поиска помощ и от френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц за освобождаването на кмета, чието похищение определи като военно престъпление. 

Зеленски изложи исканията си за преговорите с Москва

Дария Заривна, говорителят на президентската администрация, заяви, че кметът е освободен след договорка за размяна на пленници.

Украйна е освободима 9 руски войници от наборната служба, родени през 2002-2003 г.

“На практика това са деца. Наборници, каквито според руското Министерство на отбраната нямало в Украйна”, каза Заривна. 

Зеленски бе аплодиран на крака от канадския парламент в продължение на три минути (видео)

А Зеленски потвърди чрез съобщение в Telegram, че Фьодоров е на свобода.

“Руските военни го отвлякоха и се опитаха да го накарат да им сътрудничи, но нашият човек устоя. Не се предаде. Както и всички ние устояваме, защото сме украинци и се защитаваме взаимно”.

Кметът на Мелитопол е освободен след 6 дни в руски плен

Източник и заглавна снимка: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции