<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105052" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев: ...

МЗ реши: Антителата не са достатъчни за издаване на сертификат за преболедуване

26 Октомври 2021
0 6523

МЗ реши: Антителата не са достатъчни за издаване на сертификат за преболедуване.

Здравното министерство се позова на публикувания през май 2021 г. съвместен доклад на Европейския център за профилактика и конрол на заболяванията (ECDC) и Съвместния изследователски център (JRC). В документа се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване от Covid-19 и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.

МЗ реши: Антителата не са достатъчни за издаване на сертификат за преболедуване

ECDC направи преглед на заключенията от м. май и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.” В резултат на това Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията отново подчертава, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване.

Министър Кацаров: Няма да се издава сертификат на хората с антитела

“Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела”, се казва в становището на Здравното министерство.

МЗ реши: Антителата не са достатъчни за издаване на сертификат за преболедуване

Източник: FB/Министерство на здравеопазването

Видео: Bulgaria ON AIR

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции