<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Внимание! Вие...

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на “Лукойл” след 29 години на власт

21 Април 2022
0 1487

Вагит Алекперов – несменяем президент на една от най-големите енергийни компании на Русия “Лукойл” – е напуснал поста си след 29 години начело на петролния гигант, пише Булевард България.

Михаил Фридман, Алишер Усманов, Николай Токарев – кои са санкционираните от ЕС олигарси?

Алекперов беше поставен под санкции от Великобритания на 13 април в отговор на руската военна инвазия в Украйна. Лондон замрази активите му и забрани сключването на сделки с него. Според тракера за кораби Marine Traffic неговата яхта Galactica Super Nova е пристигнала в пристанище в Черна гора на 1 април, но още на следващия ден е отплавала заради предупреждения на местните власти, че са готови да наложат санкции на руски олигарси. 

Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх

Руските медии не съобщават конкретни мотиви за решението му – според официалното съобщение на “Лукойл” той сам е информирал компанията за решението си да се откаже от правомощията си като член на съвета на директорите и веднага да предаде функциите си на президент на компанията.

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на &#8220;Лукойл&#8221; след 29 години на власт
“Лукойл” беше първата голяма руска корпорация, чието ръководство открито призова за спиране на войната в Украйна в началото на март. 

72-годишният милиардер е начело на Лукойл от април 1993 г., назначен от тогавашния президент Борис Елцин. 

В момента Алекперов пряко контролира 3,12% от акциите и още 5,43% без право на глас чрез семейни и инвестиционни фондове. 

Кариерата му започва още в края на 60-те години, когато започва да учи в Азербайджанския институт за нефт и химия и работи като лаборант в изследователски център за добива на нефт. През 70-те годин работи в “Каспморнефт”, а по-късно е прехвърлен в компанията “Сургутнефтегаз”. 

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на "Лукойл" след 29 години на власт

През 1985 г. е назначен за първи зам.-генерален директор на “Башнефт” в Западен Сибир, а от 1987 до 1990 г. е ръководител на “Когалимнефтегаз”. 

От 1990 г. Вагит Алекперов влиза в администрацията на последните правителства на СССР и първите – на новосъздадената Руска федерация. 

През 1992 г. става директор на обединението “ЛангепасУрайКогалимнефт”, по-късно трансформирано в акционерно дружество “Лукойл”. 

Вижте кои са десетимата най-богати руснаци, според класацията на “Форбс” (снимки)

Според данни на “Форбс” той е собственик на активи за 10,5 млрд. долара и е на десето място по богатство в Русия.

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на “Лукойл” след 29 години на власт

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции