<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия: Китайс...

Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх

14 Април 2022
0 4235

Властите в Хамбург конфискуваха 156-метровата яхта “Дилбар” (The Dilbar) (в превод от турски – завладяваща, очарователна). Луксозният плавателен съд е на стойност около 600 милиона долара. Твърди се, че е собственост на сестрата на руския милиардер Алишер Усманов  – Гюлбахор Исмаилова, предава Dir. bg, позовавайки се на Bloomberg.

Суперяхтата на Путин отплава към руски води под заплахата от персонални санкции?

Според Bloomberg, суперяхтата е била конфискувана, след като е установено, че принадлежи на сестрата на Усманов, която също като него е в списъка със санкционирани от Запада лица.

ЕС санкционира Исмаилова на 8 април, а Обединеното кралство последва примера пет дни по-късно
Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх
Picture Alliance

Роденият в Узбекистан металургичен и телекомуникационен магнат Алишер Усманов (между другото и президент на Международната федерация по фехтовка (FIE) беше санкциониран от Европейския съюз на 28 февруари и от Обединеното кралство и САЩ на 3 март, отбеляза Forbes. ЕС санкционира Исмаилова на 8 април, а Обединеното кралство последва примера пет дни по-късно.

Михаил Фридман, Алишер Усманов, Николай Токарев – кои са санкционираните от ЕС олигарси?

На 13 април германската федерална криминална полиция посочи Исмаилова за собственик на кораба

Усманов е добре известен в Италия с това, че притежава множество имоти на остров Сардиния. (Неговите нетни активи към момента според Forbes се изчисляват на $13,2 млрд.)

Forbes по-рано съобщи, че на The Dilbar не е било разрешено да напусне пристанището на Хамбург на 2 март. Целият екипаж на яхтата е уволнен на 8 март в резултат на санкциите.

Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх
Inspire Yachts

Разследването и по-нататъшните сведения показват, че през 2020 г. Усманов е прехвърлил собствеността върху няколко актива, включително Dilbar, самолет Airbus A340-300 и хеликоптер, на компании, собственост на Sister Trust – две години преди да бъде засегнат от санкциите.

Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх

Източник: Dir. bg, Bloomberg, Forbes

Видео: Inspire Yachts

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции