Сигнализирай!

Ива Митева обяви, че не иска да бъде премиер

Gospodari.com
Gospodari.com
25.08.2021 г.
7
0

Председателят на Народното събрание Ива Митева, която бе избрана за депутат от листата на "Има такъв народ", не иска да бъде премиер. Това обяви тя в кулоарите на Народното събрание в отговор на въпроси на журналисти, предава "Дневник".

Името на Ива Митева бе посочено като добра възможност за номинация за премиер с третия мандат за съставяне на правителство (който предстои да бъде връчен в петък от президента Румен Радев) от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, както и от Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

И Николай Хаджигенов хареса Ива Митева за премиер

"Не съм готова да бъде премиер. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, да е там, където е най-добре подготвен. Смятам, че човек че не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата", заяви Митева.

На въпрос на "Дневник" дали споменаването на името ѝ от другите две т. нар. партии на протеста може да се възприема като опит "Има такъв народ" да се върнат към преговорите за третия опит за съставяне на правителство, Митева отговори: "Аз не съм разговаряла с никого от направилите предложението - нито с господин Атанасов, нито с други партии. Това си е изцяло тяхно предложение и Ви моля да не ме спрягате", каза Митева.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов избегна отговора на въпрос на журналисти в кулоарите на Народното събрание как партията възприема инициативата на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" да предложи Митева за премиер или друг човек с нейния експертен профил от групата на партията на Слави Трифонов. Засега формацията е на мнение, че другите две т. нар. партии на протеста са "предатели", защото отказаха подкрепата си за кабинета на "Има такъв народ" с предложение за министър-председател Пламен Николов.

От изказването на Йорданов се разбра, че "Има такъв народ" не смята да се включи в разговори за актуализация на бюджета, които бяха инициирани от "БСП за България". На дискусиите са поканени и "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Наскоро Ива Митева обяви, че е разочарована от политиката и обмисля дали да не се оттегли от нея. Преди да се кандидатира за депутат (и да бъде избрана от парламента за председател на 45-тото и на 46-тото Народно събрание) тя работеше в администрацията на Народното събрание. В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Наскоро защити и докторска дисертация на тема "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България".

Източник: "Дневник"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.