Сигнализирай!

Евакуираха 75 футболистки от националния отбор на Афганистан и техните семейства в Австралия (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.08.2021 г.
6
0

Футболистки от женския националнен отбор на Афганистан и техните близки и семейства бяха успешно евакуирани от страната, за да получат подслон в Австралия, предава VOA, цитирайки Associated Press.

Във вторник самолет със 75 пътници на борда е напуснал летището в Кабул. Международният футболен съюз FIFPRO изказа благодарност на правителството на Австралия за транспортирането на играчите, придружаващите ги екипи и семейства, за да избегнат евентуалните репресии от страна на режима на талибаните в родината им.

Снимка: AFP

"Тези млади жени в ролята им на спортистки и активисти бяха под заплаха и от името на връстниците им по целия свят изказваме благодарност на международната общност, че им се притече на помощ", се казва в изявлението на профсъюза.

Капитанът на женския футболен отбор на Афганистан настоя ФИФА да спаси съотборничките ѝ от талибаните (снимка)

Женският национален отбор по футбол на Афганистан бе създаден през 2007 година и освен като акт на развитието на спорта в азиатската страна, бе и своеобразно неподчинение срещу позициите на талибаните, които дискриминират жените от всякакви публични изяви.

Младежки национал по футбол на Афганистан е загинал при падане от US самолет, излетял от Кабул

На националките бе препоръчано тези дни да изтрият снимки и текстово съдържание от публичните си профили в социалните мрежи, за да предпазят себе си и близките си от евентуална агресия, след като официалната власт на страната бе прогонена от талибаните.

Афганистанци трият дигиталната си история заради страхове от злоупотреби на талибаните

"Последните няколко дни бяха изключително напрегнати за нас, но днес постигнахме забележителна победа", каза бившият капитан на женските национали Халида Попал, понастоящем един от адвокатите на FIFPRO.

Снимка: AP

Организацията има тясно сътрудничество с властите на шест държави, сред които Австралия, САЩ и Великобритания в стремежа да причислят спортистите и техните семейства към списъците за евакуация на безопасно място.

Източник: VOA

Снимки: Shabnam Mobarez

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.