Сигнализирай!

Стана ясно кога ще се проведе първият тур на президентските избори

Gospodari.com
Gospodari.com
25.08.2021 г.
5
0

Парламентът ще насрочи първия тур на президентските избори за 7 или за 14 ноември. Около това са се обединили партиите на двете заседания на председателския съвет днес, потвърди днес председателят на парламента Ива Митева, цитирана от "Дневник".

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява първият тур на президентските избори да е на 7 ноември, а вторият - на 14 ноември, докато другите партии още не са взели категорично решение. По конституция президентът трябва да бъде избран до два месеца преди встъпването му в длъжност, тъй че последната възможност за втори тур е 21 ноември (по закон вторият тур е седмица след първия и се провежда при активност под 50% на първия дори и някой от кандидатите да е спечелил половината от гласовете - бел. авт.)

Възможни ли са избори 2 в 1

Обсъждана е и възможност при нови парламентарни избори вотът да бъде 2 в 1, но това, изглежда, ще зависи повече от президента Румен Радев. Вероятно първо Народното събрание ще насрочи президентските избори, като по Изборен кодекс това трябва да стане не по-късно от 60 дни преди изборния ден. После - ако има трети за годината парламентарни избори, което изглежда най-вероятен сценарий за момента - държавният глава ще ги насрочи и ще разпусне депутатите. По Изборен кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Според депутати актуализацията на бюджета може да е окончателно приета до началото на септември, така че парламентарните избори да съвпаднат с президентските (ако парламентът е разпуснат на 8 септември, изборите могат да са на 7 ноември, а ако работи до 15 септември, датата за вота е 14 ноември - бел. авт.). Има обаче и мнения, че третият мандат може да бъде бавен, както и че президентът няма срок, в който да разпусне парламента, т.е. парламентарните избори могат да са и след президентските.

Защо нови избори у нас могат да имат драматични последици и кой ще бъде виновен

Гласуването ще е само с машини

Гласуването в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина ще е само с машини, както на 11 юли, дори и изборите да са 2 в 1, се разбра след срещите днес. ГЕРБ-СДС предлага да се върне възможността за гласуване с хартиена бюлетина, но никоя от другите партии няма намерение "да се отваря" Изборният кодекс. И според председателя на парламента Ива Митева, и според председателя на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова гласуването трябва да остане само с машини.

Според председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова ако изборите бъдат 2 в 1, по две машини трябва да има в секциите с над 400, а не с над 425 избиратели, както бе на 11 юли. До дни комисията ще изчисли колко допълнителни машини ще са необходими. Според доставчика "Сиела Норма" те ще са между 1200 и 2000 лв., което би струвало около 5 млн. лв. Сметките на ГЕРБ са за 2400 устройства.

Изчисленията обаче показвали, че избори 2 в 1 биха стрували 65 млн. лв. по-малко. В актуализацията на бюджета за т.г. са предвидени 130 млн. лв. за нови избори.

Има ли проблеми

И според избирателната комисия, и според "Сиела Норма" няма проблем с машините да се проведат избори 2 в 1. Изчисленията на Камелия Нейкова са, че времето за гласуване ще бъде 1.5 пъти повече от това на 11 юли, когато гласуването обикновено отнемаше по-малко от минутка. Увеличението идва и от факта, че избирателите ще бъдат проверявани в два избирателни списъка. Според фирмата доставчик времето за гласуване ще е с 25-30% повече.

Дори и да има само президентски избори, според Ива Митева може да има проблеми в чужбина заради краткия срок за пренастройване на машините между двата тура. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е на мнение, че затрудненията могат да бъдат преодолени, а според директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров начинът е следният - след първия тур машините да се върнат в консулските представителства зад граница, където оторизирани и проверени от българските служби техници да ги пренастроят.

Заради проблем между избирателната комисия и "Сиела Норма" се наложи днес да има и второ заседание на председателския съвет, след което от ГЕРБ-СДС възразиха, че парламентът се превръща в арбитър по търговски отношения. От ЦИК казват, че не са получили всичките криптографски ключове и софтуер от доставчика, за да могат да пренастройват машините за различните избори сами, заради което не са изплатили последните 9 млн. лв. А от фирмата твърдят, че те са изпратени. Заради това утре ще има уточняваща среща между техническите екипи, след която според Камелия Нейкова сумата може да бъде приведена на фирмата. Ако това не стане, "Сиела Норма" иска от комисията наем в по-голям размер за машините за новия вот.

Източник: "Дневник"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.