Сигнализирай!

Талибаните официално предупредиха работещите жени да си останат у дома

Gospodari.com
Gospodari.com
26.08.2021 г.
8
0

Талибаните официално предупредиха работещите жени в Афганистан да си останат уж "временно" у дома, пише Клуб Z.

Говорител на ислямисткото движение каза, че мярката щяла да бъде временна и е в интерес на сигуростта на афганистанките.

Афганистански жени в Кабул дръзнаха да протестират срещу режима на талибаните (видео)

Забиула Муджахид призна, че лидерите на движението не могат да я гарантират, защото не всички негови бойци са обучени как да се отнасят цивилизовано към жените.

"Радваме се, че те (жените - б.р.) ще могат да влизат в сградите, но искаме да бъдем сигурни, че няма да срещнат неприятности", каза той, цитиран от телевизията.

"Следователно ги помолихме да си вземат отпуски, докато положението се нормализира и бъдат установени процедури, свързани с жените, тогава те могат да се върнат на работа, когато това бъде обявено."

В същото време Световната банка обяви, че спира финансирането за Афганистан, а ООН вчера призова за разследване на случаи на нарушаване на човешки права от страна на талибаните.

Какво очаква жените в Афганистан при властта на талибаните

По време на режима си от 1996 до 2001 г. талибаните се прочуха със средновековните наказания и изтезания, включително спрямо жени, на които те забраняваха да учат, да работят и да излизат от домовете си, непридружени от по-възрастен роднина.

Със завземането на властта в страната на 14 август те обявиха, че ще позволят на жените да работят, да учат и дори да участват в политическия живот в съответствие с ислямското право - шериата, без да обяснят какво точно значи това.

Източник: Клуб Z

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.