Сигнализирай!

Първата антигенна ваксина Novavax пристига у нас през март

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2022 г.
31
0

Първата антигенна ваксина Novavax пристига у нас през март. Това е петата ваксина срещу Covid-19, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Идва ваксина за скептиците? Ето какво се знае за препарата на Novavax

"Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още."

Кирилов заяви, че данните сочат 90 на 100 ефикасност на ваксината. Първоначалните данни показват и ефикасност спрямо Омикрон.

Необходими са още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в идните седмици.

Първата антигенна ваксина Novavax пристига у нас през март
Pexels

Прототипът на българската ваксина срещу Covid-19 е готов и създава имунен отговор

Кирилов очаква одобрение и за другата антигенна ваксина на Sanofi и Glaxo. България е заявила и 10 000 дози за инактивната ваксина на "Валнева". За нея все още няма окончателни дании. Очаква се крайна оценка средата на годината.

Директорът информира, че очакваме и две нови лекарства на Pfizer и Merck. Те ще бъдат под формата на таблетки и ще се приемат в ранен етап на болестта.

Ваксината на Pfizer срещу Омикрон ще е готова през март

Към момента 500 деца до 11-годишна възраст у нас са ваксинирани, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16- 17 години още 10 000 са имунизираните деца. Компаниите на новите ваксини трябва да предоставят педиатричен план, преди да могат да бъдат поставяни на деца.

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас.

Първата антигенна ваксина Novavax пристига у нас през март

Източник: БНР

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.