Сигнализирай!

Петков: Ковачевски е готов да вкара българите в РСМ в тяхната Конституция

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2022 г.
22
0

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски е обявил готовност да включи българите в Северна Македония в тяхната Конституция. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков на изслушване в парламента.

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", каза Петков, цитиран от NOVA. И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

Петков: Ковачевски е готов да вкара българите в РСМ в тяхната Конституция
Булфото

„Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа", категоричен беше той.

Кирил Петков: В основата на корупцията у нас са около 20 души (видео)

Премиерът разясни още, че са подписани 3 меморандума "в много ключови сектори". Това са земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8.

От своя страна от ГЕРБ, които поискаха изслушването, посъветваха Петков да намали ентусиазма си по темата. По думите на бившия министър на външните работи Екатерина Захариева и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало.

Съвместни чествания за Гоце Делчев

"За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение", добави още премиерът. 

"Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, РС Македония да е демократична страна", посочи той.

Петков: Ковачевски е готов да вкара българите в РСМ в тяхната Конституция

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.