Сигнализирай!

"Разбрали са грешно". Унгарското правителство отрече за думи на Орбан за напускане на ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2022 г.
24
0

Унгарското правителство отрече информацията, че страната може да напусне Европейския съюз, пише Свободна Европа. Според говорител на премиера Виктор Орбан, думите на министър-председателя са били грешно интерпретирани.

В неделя АП и ДПА предадоха, че по време на годишното си обръщение към унгарците, Орбан е допуснал излизането на страната от ЕС. В речта си той призова Брюксел да прояви толерантност към Унгария, защото в противен случай ще бъде невъзможно продължаването на общия път.

„Премиерът Орбан не е намеквал излизане от ЕС. Напротив, той каза: „Ние искаме да държим ЕС обединен…ЕС има бъдеще само, ако сме заедно“, каза говорителят на Орбан Золтан Коваш, по чийто думи агенциите, съобщили за новината, „са разбрали погрешно“.

Орбан отново заплашва, че Унгария ще напусне ЕС

"Разбрали са грешно". Унгарското правителство отрече за думи на Орбан за напускане на ЕС
„свещена война

По време на речта си Орбан каза още, че под лозунга за зачитане на върховенството на правото ЕС всъщност води „свещена война, джихад“. Според него налагането на санкции на Русия от страна на ЕС е било стратегическа грешка, тъй като това е отрязало Европа от „гигантски икономически възможности“, което е било в полза на Китай.

Речта на Орбан бележи и началото на предизборната кампания в страната му. Парламентарните избори са насрочени за 3 април. Тогава за пръв път срещу партията на Орбан ще се изправи обединена опозиция.

Думите на унгарския премиер срещу действията на ЕС спрямо Будапеща дойде три дни преди решението на Европейския съд в Люксембург. То пряко засяга Унгария и Полша. Той ще отсъди дали е допустимо отпускането на европейски фондове да бъде обвързано със спазване на върховенството на правото. Жалбата беше подадена от двете държави, след като през декември 2020 Брюксел одобри именно подобен механизъм.

Преди две седмици той проведе и среща с руския президент Владимир Путин, която се състоя на фона на напрежението около Украйна. Тогава двама обсъдиха цените на газовите доставки от Москва към Будапеща.

"Разбрали са грешно". Унгарското правителство отрече за думи на Орбан за напускане на ЕС

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.