Сигнализирай!

Вижте колко години затвор поиска Прокуратурата за убиеца на Милен Цветков

Gospodari.com
Gospodari.com
04.03.2022 г.
23
0

Кристиян Николов умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, като случаят е особено тежък. Обвиняемият е употребил 3 вида наркотични вещества комбинирано и е карал със скорост, значително надвишаваща разрешената.

Той не е намалил, нито е спрял в момент, в който на пътното платно са се намирали множество участници в движението – пешеходци и водачи автомобили.

Това бе акцентът днес на пледоарията на прокуратурата в Софийския градски съд, пише Клуб Z.

Делото за смъртта на Милен Цветков влиза във финална фаза

Доказано е, че посочените 3 наркотика могат да попаднат в кръвта на Кристиян само чрез смъркане, пушене или инжектиране, но не и по описания от подсъдимия начин – от шотче йегермайстер, а за тетрахидроканабинола – от успокоителен чай и паста, които ползвал, каза прокурор Иван Кучиев.

Кокаин и амфетамин са неустойчиви и силно чувствителни при разтваряне в течнотсти.
Прокуратурата поиска 15 години затвор за смъртта на журналиста Милен Цветков

Те могат да попаднат в кръвта на приелия ги по този начин, поради което и тези наркотични вещества не се приемат чрез пиене каза Кучиев.

"Пиенето на чай или ползването на паста съдържаща канабидиол, също не могат да доведат до това количество, намерено в кръвта на подсъдимия. Дължи се само на прием чрез пушене!"

Обвинителят пледира около час. Той изреди всички изтъкнати от защитата и близките на Кристиян оправдания. Например, че е притеснителен и когато бил в сесия употребявал въпросните чай и паста (които така и не бяха намерени) с цел успокоение.

Към 19 април той не се е намирал в изпитна сесия и изтъкваната от него необходимост да се успокоява с чай или паста, изобщо не е съществувала, каза прокурорът.

Свидетели на катастрофата: Кристиян Николов и приятелите му са търсили нещо в колата си след удара

В урината на Кристиян е открит метаболит, покаващ бромазепам – лексотан. Тоест той е употребявал от 2 до 4 дни преди инцидента. Само това, че е метаболит в урината не дава основание да се инкриминира и това вещество, но то еднозначно показва, че Николов не само не е противник на наркотичните вещества и само няколко дни по-рано е употребил веществото, което е забранено.

Освен това прокуратурата изтъква, че при обиска е намерена кутийка с остатъци от амфетамин. Днес бе припомнен и чат в Телеграм в намерен телефон, в който се казва, че Кристиян трайно е употребявал наркотични вещества от сравнително дълъг период от време и е запознат с въздейстието им. 

(По време на делото роднините опитаха да натопят по-малкия брат - Денис Николов, че той е водил изобличаващата комуникация - който към момента е бил непълнолетен, б.р.).

Днес се цитираха изказвания на Кристиян:

"LSD е едиственият наркотик, който уважавам истински. Амфетът е удоволствие. Белото е за престиж, тревата е за балъци".

Затова по отношение на евентуалния му умисъл - прокурорите посочиха, че освен че употребява, той е бил напълно наясно с въздействието на наркотичните вещества върху организма.

Бе припомнен и фактът с установната концентрация на амфетамин - 232 нанограма на мл, което, както вещите лица посочиха още в рамките на делото, надхвърля значително типичните показатели при инцидентен еднократен прием - между 20 и 100 нг/мл.

"Това говори за дълга употреба от лица, които имат нужда от по-големи количества", каза прокурорът.

Защитата на умисъла

Кристиян умишлено е реализирал инкриминираната употреба на 3 вида наркотични вещества и умишлено е превишил скоростта до 99 км/ч. Всичко това е направил, въпреки че е съзнавал какво е въздействието им и реалната опасност, която създава за живота и здравето на околните. Така напълно съзнателно и умишлено е предприел управление на тежащия над 3 тона джип Ауди Q7.

Прокурорите и защитниците на близките на Милен Цветков се обединиха, че Кристиан напълно съзнателно и умишлено е предприел управлението на колата. Като се отнасял безразлично към посочната възможост за посочените опасни последици.

"Същият е извършил деянието си с евентуален умисъл. Не се установиха доказателства да го е извършил поради небрежност или самонадеяност. Напротив - според психиатричната експертиза той е могъл да разбира и да ръководи постъпките си.

Кристиян Николов е разчитал само на шанса", обобщи Кучиев.

Забележителна пледоария по повод наличието на твърдения евентуален умисъл дръпна и Менко Менков, който е на страната на Ивета Гочева - майка на сина на Милен Цветков.

По думите му, Николов ясно е осъзнавал общественоопасния характер на действията си.

"Поствяйки се в позиция да знае, че е противозаконно управлението след употреба на наркотични вещества и въпреки употребата, пристъпва към тази дейност – да управлява МПС в градска гъстоналесела среда, с предполагаемо значително движение на МПС и пешеходци. Това обективира в правното съзнание на подсъдимия Николов обстоятелството, че той вече обладава и съзнава наличието на характеристиката на извършване на общественоопасно деяние."

Менков припомни че според правната литератури вината има 2 форми – волевият и интелктуалният момент.

"При интелектуалния момент евентуалният умисъл е: субектът да е предвиждал евентуалното настъпване на общественоопасните последици от деянието. - и посочвайки, че младежът е студент в Берлин, каза - 

Няма никакво съмнение, че лице с такъв интелектуален капацитет е съзнавал, че се поставя в общественоопасна позиция, употребявайки наркотични вещества.

Макар и да не е целял пряко настъпване на последиците, той ги е предвиждал, съгласил се е с тяхното настъпване и се е примирявал с това. Остава да гадаем на какво се е надявал за да не се случи престъпния резултат", каза още адвокатът.

Иначе законовият текст, по който младежът е подведен, гласи:

"... при причиняване на смърт на едно или повече лица със или без последиците по букви "а" и "б" - лишаване от свобода от десет до двадесет години, а в особено тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор".

Прокуратурата поиска 15 години затвор за Николов заради младата му възраст, чистото съдебно минало и опитите да помогне на местопроизшествието.

Прокуратурата поиска 15 години затвор за смъртта на журналиста Милен Цветков

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.