Сигнализирай!

Мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на трима души (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
64
0

43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на трима души, след като близките му взеха благородното решение да дарят неговите органи. Той изпаднал в мозъчна смърт вследствие на битов инцидент. От началото на годината това е едва 13-ата донорска ситуация. А на опашката за органи продължават да чакат още над 800 души, разказва NOVA.

Близките на 43-годишния Тихомир споделят, че той се е борил за живота си 10 дни. Мъжът има жена и 10-годишно дете. Преди малко повече от седмица след инцидент на работното място той е приет в болница в Стара Загора.

С тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота. След неколкократни скенери се диагностицира, че той е с мозъчна смърт и е подходящ да бъде донор на органи”, обясни д-р Силвия Борисова.

Десислава Илиева, жената до Тихомир, няма нужда от време да мисли по въпроса, защото знае какво е да си в листа на чакащите. „Моят баща от 6 години чака за бъбрек”, казва Десислава. Но в този случай решението е в чужди ръце.

Аз не съм му законна съпруга и това решение по закон не мога да го взема аз. Благодаря на брат му, благодаря на майка му, благодаря на баща му, че направиха този жест и днес други хора живеят благодарение на Тихомир”, казва Десислава.

Това е едно от най-трудните неща в нашата ежедневна работа – разговорите с близките. Доста често срещаме откази, но продължаваме да се борим, да говорим с тях. Важно е, защото така се спасяват човешки животи”, казва д-р Николай Иванов.

Така битката, която 43-годишният Тихомир води за живота си, не се оказва докрай загубена. Двама мъже, на 35 и 39 г., с хронична бъбречна недостатъчност се оказват с най-голяма съвместимост. И след години чакане доживяват трансплантация в УМБАЛ „Александровска”, за да могат отново да живеят нормално. 

А жена на 40 г. е на операционната маса цели 6 часа, но работата на два екипа от Военномедицинска академия и жестът на близките на Тихомир ѝ дават здрав черен дроб и шанс за живот.

Искрени съболезнования на близките и роднините на този млад мъж! Адмирации за тяхната сила и решение да дарят органите му, за да може други хора в нужда да живеят пълноценно! 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.