Сигнализирай!

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а подавайте сигнали

Gospodari.com
Gospodari.com
21.04.2022 г.
17
0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе със "Становище във връзка с изразени в медиите изопачени твърдения за бездействие на КЗК за решаване на проблема със завишените цени".

Регулаторът твърди, че прави всичко, което законът позволява, за да защити свободната конкуренция, пише "Сега". От изложението се разбира, че основната му работа дотук е да извършва мониторинг на сектора и да отправя "препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки срещу непазарно поведение на фирмите".

В момента темата за скъпите дизел, бензин и автогаз е буквално взривоопасна. Цените са рекордни и не спират да растат. А преди дни от бранша прогнозираха ново поскъпване по Великден. Дизеловото гориво вече масово е над 3 лева за литър, както е тръгнало, скоро и бензинът ще прехвърли тази психологическа граница.

Премиерът се среща с търговците на горива заради прогнозираното поскъпване

Не само недоволни шофьори и автотранспортни фирми, но и политици все по-често коментират, че у нас пазарът се командва от спекуланти и картели. 
Ще паднат ли цените на горивата при примирие между Русия и Украйна (видео)

Упреците за свръхпечалби са и срещу бензиностанциите, и срещу търговците, и срещу рафинерията на "ЛУКойл" в Бургас, която преработва руски нефт Уралс, а той в момента се продава с огромни отстъпки заради санкциите. 

"Подобна ситуация се наблюдава и в другите европейски държави, като в единици от тях са образувани производства и за момента единствено се наблюдава", оправдава се КЗК в позицията си до медиите. И предупреждава, че не е хубаво да се правят публични изявления за бъдещи увеличения на цени. Причината - това можело да докара "проблеми със спазването на правилата за конкуренция и допълнително повишаване на напрежението".

Ще паднат ли цените на горивата при примирие между Русия и Украйна? (видео)

От регулатора посочват, че "установените проблеми на пазара на горива изискват задълбочен анализ", който не може да се претупа набързо. Твърдят, че са предприели "всички възможни действия, чрез които да се установи действителната ситуация на пазара и да се набележат мерки за преодоляване на високия ръст в цените на горивата през последните седмици".

Не става ясно обаче докъде е стигнало набелязването на мерките и кога смятат да ги приложат? Когато цените се успокоят и паднат ли? 

КЗК посочва, че през ноември 2021 г. е започнала проучване на ценовата политика на едро на „Лукойл България“ ЕООД. Мотивът - твърдения на „ОМВ България“, че компанията злоупотребява със своето господстващо положение.

И напомня, че през март. т.г. е започнала производство по съмнения за картел между „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД. Като е изискала данни от над 30 дружества, занимаващи се с внос и продажби на с горива. Картелите са трудно доказуеми нарушения, обяснява КЗК. И изтъква, че е призовала всички граждани и институции да съдействат, като подават сигнали и данни за потенциални нарушения.

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а давайте сигнали

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.