Сигнализирай!

Изпращаме оръжие на Украйна наведнъж с 9 огромни Боинг С-17 „Глоубмастър“

Gospodari.com
Gospodari.com
19.11.2022 г.
55
0

България ще изпрати оръжие на Украйна наведнъж с помощта на поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С-17 „Глоубмастър“. За целта е поискана логистична помощ от САЩ и Великобритания. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

След решението на парламента за предоставяне на военна помощ, Министерството на отбраната (МО) е длъжно да предложи какво точно ще се изпрати, както и да подготви логистична операция по прехврълянето. Това предложение трябва да бъде внесено в парламента за гласуване.

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна (видео)

Пращаме въоръжение наведнъж по въздух и земя

В събота служебният военен министър обяви, че в момента се работи по въпроса за транспорта на въоръжението. То ще се извърши по въздух и земя. За тази цел страната ни е потърсила съдействието на САЩ и Великобритания. Става ясно, че всичко ще бъде изпратено наведнъж с над 9 самолета Боинг С-17.

Стоянов обяви в събота, че в момента се работи по въпроса за транспорта на предоставяната помощ, като ще се извърши по въздух и земя. За целта страната ни е потърсила съдействие от САЩ и Великобритания. Пратката ще бъде наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

iStock

Порошенко говори за решението да изпратим военна помощ за Украйна (видео)

Стоянов потвърди, е ще подходи консервативно към решението на НС за военна помощ на Украйна. "Армията има конституционни задължения", заяви той. За пример посочи, че ние не можем да предоставим комплексите си C-300, тъй като това би ни оставило без въздушна защита.

Пратката ще кацне в Полша, не в Украйна

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС. Въоръжението за Украйна ще бъде предоставено на тренировъчната мисия в Полша. Какво ще е то, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран". Това заяви Димитър Стоянов по БНТ.

От информацията, споделена от Стоянов, става ясно, че самолетите ще кацнат в Полша, а не в Украйна.

"Денят започва с Георги Любенов", БНТ/стоп кадър

Москва коментира решението на България да предостави военна помощ на Украйна (видео)

Състоянието на българската армия

Стоянов също така заяви, че армията ни тотално е изостанала в модернизационно отношение.

"Има за какво да се срамуваме днес", каза той.

Министърът допусна възможността за усилване на противовъздушната отбрана и сили на Източния фланг на НАТО.

"Нашата ПВО не покрива цялата територия на страната и е устроена да пази определени обекти и райони", обясни той. На въпрос дали ракетните комплекси пазят София и АЕЦ "Козлодуй", военният министър отговори: "Те са там, където трябва да бъдат".

Стоянов потвърди, че само един пилот е подготвен да лети на F-16 в момента. До 2025 г., когато се очаква първата пратка от 8-те закупени от България американски изтребители, ще има още подготвени. Тъй като тези пилоти обаче ще се обучават на друг блок от F-16, те ще трябва да минат още едно обучение на блок 70 в България.

Едва след 2028 г. и дори към 2030 г. ще има България бойна готовност за употреба на закупените изтребители. Според думите на военният министър в момента борбата е да се удължи летателната годност на МиГ-29 поне до края на 2023 г.

Видео: "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.