Сигнализирай!

Пловдив даде сделката "Гергов" за Международния панаир на Окръжния съд

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
24
0

Пловдив даде сделката "Гергов" за Международния панаир на Окръжния съд. Здравко Димитров, кметът на Пловдив, се съобрази с решението на общинския съвет от миналата седмица. Кметството атакува в съда сделката за Международния панаир на бизнесмена и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов.

Гергов направи опит да прескочи местната власт

На 24 ноември бе проведено общинско заседание, на което с мнозинство бе решено, че не трябва да се допуска Гергов да придобие още 29% от стратегическия пловдивски обект. Олигархът обаче изглежда не се е жегнал. Той свика общо акционерно събрание в "Пълдин Туринвест" АД час по-късно, на което направи опит да прескочи местната власт, приемайки Варна като акционер срещу дела на общината в панаира.

Пловдивският общински съвет наложи вето на сделката “Гергов” за Международния панаир

Още в понеделник бе внесено искане за вписване на решението в Търговския регистър. Тогава съветниците на "Демократична България" в Пловдив призоваха пловдивския кмет да не отлага обжалването на сделката.

Вчера от общината бе обявено, че решението за увеличаване на капитала на дружеството е обжалвано. Бе внесен иск то да не бъде вписвано в Търговския регистър. Определението за спиране на Окръжен съд-Пловдив бе пуснато почти веднага, с което вписването в Търговския регистър бе осуетено. Докато не приключи производството по подадения от Община Пловдив иск за отмяна решенията на общото събрание на акционерите в "Пълдин Туринвест" АД, не могат да бъдат предприемани повече действия.

Очаква се Окръжен съд-Пловдив да се произнесе по редовността и законосъобразността на решенията, взети от „Пълдин Туринвест“ АД".

Пеевски, Гергов и Банев влезли в един университет…

БулФото
На първа инстанция - не може, на втора инстанция - може

Въпросът вече е гледан от Администравен съд-Варна и Върховния административен съд. Макар на първа инстанция решението на Административен съд-Варна да бе отмяна на апортирането на варненските акции от панаира в "Пълдин Туринвест" АД, Върховният административен съд отсъди през ноември тази година, че решението на варненския кмет от ГЕРБ Иван Портних остава в сила.

Даваме 43.2 млн. лв. за "дупката" на Гергов във Варна

Така се стигна до миналоседмичната ситуация, в която пловдивският общински съвет трябваше да вземе решение дали да направи емблематичния международен панаир Герговски или да позволи на държавата да запази някаква степен на контрол върху него.

С варненските акции от панаира, Гергов би увеличил дяла си в панаирното дружеството от 50.3% на 79.3%. Жителите и общинарите се опасяват, че това практически ще позволи на Гергов да взима еднолично решения, касаещи стратегическия и емблематичен пловдивски обект. Има опасения и че олигархът планира да застрои терена на Международния панаир.

Видео: IPC Bulgaria

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.