Сигнализирай!

Горивата поевтиняват преди Коледа

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
39
0

Горивата поевтиняват преди Коледа. Досущ като подарък за Коледа, българите ще могат да се възползват от по-ниски цени на горивата преди празниците - съответно бензин от 2,70 лв и дизел под 3 лв. Така в този празничен период на повече мобилност и засилени пътувания, потребителите ще могат да зареждат колите си на чувствително по-ниски цени.

Цените на горивата и суровия нефт с последователен спад

Според платформата Fuelo през последните дни средната цена на A95 е паднала под 2,90 лв./л. В петък бензинът се търгуваше средно за 2,87 лв. През последния месец той е поевтинял с 8 стотинки. Цената на дизела също върви надолу, макар да остава по-скъп. Според СЕГА дизелът е поевтинял с 5 стотинки и се търгува средно за 3,30 лв./л. Метанът поевтинява чувствително - в момента той се продава за 3,31 лв./кг.

Българите получават и отстъпка от 25 ст./л. при тези цени. Служебният кабинет гласува миналата седмица допълнителни 38 млн. лв. за удължаване на действието на отстъпката до края на декември.

Средно по 1 млн. лева на ден струва отстъпката за горивата на хазната (видео)

iStock

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива прогнозира, че в следващите две седмици ще сме свидетели на още по-ниски цени. За това съобщава СЕГА.

"Цените на дизела очакваме да паднат под 3 лв. на литър, а на бензина - под 2.70 лв.", заявява той.

Сериозен спад на крайните продукти дизел и бензин се наблюдава на международните пазари през последните седмици. Това отбелязаха от Асоциацията на търговците и вносителите на горива. Цената е понижена с над 250 долара и предстои това да се отрази на колонките у нас до 2-3 седмици.

Бензиностанциите предлагат по-големи отстъпки и за премиум горивата

Спадът в котировките на суровия нефт също ще се отрази на цените на едро на големите производители на Балканите до 10 дни. "Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", отбеляза Хаджидимитров. Според него цената на едро на бензина и дизела ще спадне с около 15-16 стотинки.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.