Сигнализирай!

Високата инфлация изяжда доходите на германците

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
24
0

Високата инфлация изяжда доходите на германците. Покупателната способност значително намалява поради високата инфлация. Цените растат много по-бързо от заплатите и реалните доходи на германците се свиват. През лятното тримесечие на 2022 г. средният темп на инфлация е бил 8,4%, съобщава DW.

Спадът в покупателната способност - тенденция от последната година

Макар през лятото брутните заплати да са нараснали средно с 2,3% в сравнение с предходната година, реалните доходи на германците са спаднали с 5,7%. Това е заключението след като бъде приспадната инфлацията.

"Това означава, че за четвърто поредно тримесечие работещите в Германия са имали реален спад на заплатите", съобщава Федералната статистическа служба.

Според агенцията работещите германци са изправени пред най-продължителния и последователен спад на реалните заплати. През януари-март те са спандали с 1,8%, а през април-юни - с 4,4%. Тенденцията се наблюдава и в последното тримесечие на 2021 г. когато реалният доход на германците е намалял с 1,4%.

Германия отбелязва най-високата инфлация от половин век насам

iStock

Инфлацията в Германия през последната година бе значително повишена поради по-високите цени на енергията, резултат от войната между Русия и Украйна. Храната и другите базови продукти също поскъпнаха значително.

Има ли вероятност инфлацията да спадне скоро?

Възможно е тази тенденция да отслабне през следващите месеци. Повишаването на цените на енергията се очаква да се забави през следващата година поради правителствените интервенции и наложения праг в цените на газа. Експертният съвет към Бундескабинета очаква темпът на инфлация да спадне леко - от средно 8% в края на годината до 7,4% през 2023 г.

Хората, чийто труд бива наеман, могат да очакват значително увеличение на заплатите. Сериозно увеличение на заплащането в рамките на колективното договаряне се опитват да договорят синдикатите в множество сектори. Увеличение от 8,5% на две стъпки и еднократна компенсация от 3000 евро ще бъдат предоставени на около 3,9 милиона работници в металургията и електротехниката.

Как Франция помага на гражданите си срещу инфлацията?

iStock
Мерките на ЕЦБ срещу инфлацията

Обмисля се и по-нататъшно увеличение на основните лихвени проценти в еврозоната с цел борба срещу инфлацията. Това бе обявено от Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ се опитва да забави спиралата от постоянно растящи цени и заплати, подхранващи инфлацията.

Видео: DWNews

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.