Сигнализирай!

Играч от НФЛ в критично състояние след инфаркт по време на мач (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.01.2023 г.
34
0

Играч от НФЛ е в критично състояние след инфаркт по време на мач, съобщава CNN. Дамар Хамлин е получил сърдечния удар по време на срещата между Бъфало Билс и Синсинати Бенгалс. Инцидентът стана още в първата четвърт на мача, а потърпевшият бе обгрижван над 30 минути на терена от парамедици преди да бъде закаран в болница.

Снимка: Twitter

По време на рутинно отиграване потърпевшият Дамар Хамлин тръгва да посрещне ресийвъра на Синсинати Тий Хигинс. От видеото изглежда, че Хигинс удря с шлема си в гърдите своя съперник. Хамлин пада на земята, но мигновено се изправя. Секунда по-късно той колабира. На място веднага се отзовава полевия екип парамедици и линейка.

Ето най-богатите спортисти за годината (видео)

Хамлин е откаран в болница, където вече втори ден е в критично състояние. Срещата между Синсинати и неговия Бъфало бе прекратена, а от НФЛ все още не са взели решение дали и кога ще се доиграе. Според медици, вероятно става въпрос за комоцио кордис. Изключително рядко състояние, при което силен и концентриран удар в точен момент в областта на гърдите води до сърдечен удар и спиране на сърцебиенето.

Тежките травми не са чужди за спорт като американския футбол.

https://twitter.com/DrLizzieBusy/status/1610218658776903680

Доста по-често обаче те са свързани с черепно-мозъчни травми или с такива на гръбначния стълб. Едно от най-често откриваните заболявания у тях е хроничната травматична енцелопатия (CTE). Това дегенеративно заболяване на мозъка е открито в близо 99% от бившите играчи в НФЛ. То се получава от постоянните удари в главата, на които практикуващите този спорт са подложение ежедневно. Този тип заболяване принуждава редица атлети от НФЛ да прибегнат до самоубийство още преди да навършат 50-годишна възраст. Може би най-фрапиращият случай е на 25-годишният лайнбекър на Канзас Сити Чийфс Джован Белчър, който убива приятелката си след което се самоубива през 2012 г.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.