Сигнализирай!

Ток собствено производство - до 15 000 за поставени фотоволтаици

Gospodari.com
Gospodari.com
04.01.2023 г.
22
0

Ползване на ток собствено производство. Това ще бъде възможно за домакинствата, изградили свои соларни системи. Те ще бъдат финансирани, след като вече са факт и при одобрен проект, коментира пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Максималният размер за отоплителни системи е 15 000 лв. (или около 70%), а за соларен бойлер са предвидени 1960 лв. (или около 100%). Парите се отпускат през Националния план за възстановяване.

КЕВР: Няма да увеличаваме цената на парното и тока от януари

В програмата могат да се включат всички български граждани, които искат да заменят печките и камините или местното парно с екологично отопление. За целта те трябва да имат собствено жилище. За да получи одобрение проектът за фотоволтаици, трябва да е до 10 киловата и да не се предвижда продажба на част от произведеното електричество. Самото одобрение ще става по точкова система, уточни Росен Христов. И допълни, че първо ще бъдат възстановени инвестициите на домакинствата с най-много точки.

Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

ЕРП: Кражбите на ток у нас придобиват страховити мащаби

За финансиране на фотоволтаини системи, по Националния план за възстановяване са предвидени 60 млн. лв. 50 млн. са от Брюксел и 10 млн. национално финансиране. По такъв начин около 10 000 домакинства ще могат да си инсталират фотоволтаични системи с помощ от държавата.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.