Сигнализирай!

Затворът и престоят в трудов лагер ще се броят за трудов стаж

Gospodari.com
Gospodari.com
04.01.2023 г.
35
0

На първо четене бяха приети промени в Кодекса за сциално осигуряване (КСО). С тях политическите репресии срещу противниците на тоталитаризма и задължителната военна служба ще се признават за пенсия, пише "Дневник". Хората, които през комунизма са били в затвора, в лагери, изселени заради политическите си убеждения или наборни войници, ще могат да включат периода на наказанието или казармата към стажа си.

“ДПС уж с тази цел се създаде”. Защо няма осъдени за “Възродителния процес”?

Законопроектът е внесен от ДПС и подкрепен със 131 гласа "за", 31 - "против" и 38 "въздържал се". "За" са гласували народните представители от "Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход" и 20 депутати от "Продължаваме промяната" (ПП). "Против" са били народни представители от "Възраждане", част от "БСП за България" и част от ПП. С "въздържал се" гласуваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на ПП. 

Днес, 33 години след края на тоталитаризма, са останали малко живи политически затворници, идеологически опоненти на комунизма. Съвремениците, които могат да се възползват от поправката, са жертвите на Възродителния процес , избиратели на ДПС, както и мъжете, засегнати от задължителната казарма. (Възродителният процес протича през 80-те години на миналия век. Това е опит на режима на Тодор Живков за насилствена асимилация чрез смяна на имената на мюсюлманското население у нас. Засяга предимно турци и помаци.)

Окончателно: ГЕРБ, ДПС и БСП прекроиха изборните правила

Искрен Арабаджиев от ПП е посочил, че не подкрепя законпроеекта по бюджетни съображения. По думите му, става дума за около 2000 човека, чиито пенсии биха били около 314 лв. на месец, а това означавало 7-8 млн. лв. на година.

Бивши концлагеристи споделят уроци от недалечното минало (снимки)

Атанас Славов от "Демократична България" е защитил промените с аргумента, че законопроектът ще даде минималната дължима компенсация на онези български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим. 

Против промените застава и Георги Гьоков от левицата. Той смята, че през социалната система се решават политически проблеми.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.