Сигнализирай!

ГДБОП нахлу в офисите в София на международна финансова пирамида (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2023 г.
39
0

ГДБОП нахлу в офисите в София на международна финансова пирамида, предава bTV. Офисите на фирмата НЕКСО се намират на столичния булевард „Никола Вапцаров“ 16. Около 10:00 часа екипи на жандармерията и прокуратурата са влезли в двата офиса, в които и към момента текат разследвания.

НЕКСО е фирма, основана от бившия депутат на Реформаторския блок Антони Тренчев в съдружие с Коста Кънчев и сина на бившия социален министър Лидия Шулева - Георги Шулев. Фирмата търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации. Прокуратурата на Ню Йорк вече съди фирмата.

Обещания за високи лихви

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана в София. А вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност, отбелязва БНТ. Обещаните лихви многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката в България е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби засекли съмнителни трансакции. За тях се подозира, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ санкции срещу руски банки и граждани на Руската федерация.

Случаят с НЕКСО припомня за „криптокралицата“ Ружа Игнатова, която е в топ 10 на най-издирваните престъпници на ФБР, а по следите ѝ са още Европол и Интерпол.

Случаят „Глобал Маркетс“

Създават международна група за разследване на финансовата пирамида “Глобал Маркетс”

Ние от „Господарите“ многократно сме ви показвали репортажи за друга една финансова пирамида, действаща на местно ниво. Става дума за „Глобал Маркетс“, oщетила български граждани за милиони левове. След повече от 10 години разкрития по темата, през януари 2022 прокуратурата образува досъдебно производство за разследване на международна организирана престъпна група. Уви, година по-късно едва 19 от пострадалите са включени в обвинителния акт, а фирми, свързани с пирамидата, продължават да набират клиенти и служители.

Последната част от разследването ни по темата може да си припомните горе.

Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.