Сигнализирай!

Тарикати взеха 150 000 лева от сметката на жена чрез телефонна измама

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2023 г.
22
0

Двама души са обвинени в телефонна измама чрез въвеждане в заблуда. Те успяват да издърпат 150 000 лева от сметката на жената, преди тя да се усети и да позвъни в банката.

На 6-ти ноември 2021 г. жителка на Берковица получава обаждане от човек, който се представя като служител на банката й. Той я информира за злоупотреба с личните й данни, както и за парични трансфери от банковата й сметка.

Впоследствие я прехвърля към друг човек, "служител на IT отдела", който я убеждава да си инсталира мобилно приложение. Потърпевшата предоставя и кода за достъп на телефона си. Казват й, че това е нужно, за да се извърши диагностика и да се установи причината за паричните преводи.

Столичната полиция предупреждава за нов вид телефонна измама

В даден момент жената се усъмнява и проверява сумата по сметката си в мобилното приложение на банката. След като установява, че тя е значително по-малка, позвънява в клона на банката й, откъдето потвърждават пет нареждания към сметка на фирма на обща стойност 150 000 лв.

Сумите са блокирани, като банката успява да възтанови 119 000 лв. Останалите 30 000 лв. обаче липсват.

Разследването установява паричните трансакции, както и управителя на фирмата, към която са извършени. Събрани са доказателства за 10 000 лв. изтеглени в брой и платежно нареджане за 19 700 лв. към сметка на фирмата му в друга банка.

Мъжът е привлечен като обвиняем, но отрича вината си, твърдейки, че друг мъж е използвал фирмата му, за да преведе парите. Той бил само посредник.

Събрани са допълнителни доказателства като банкови извлечения, платежни нареждания, съдебно-икономическа експертиза и извадка от трафика на мобилни дани. Те безспорно доказват вината на заподозрените.

За съжаление, изгубените 30 000 лв. не са възстановени.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.