Сигнализирай!

Отговорникът по санкциите „Магнитски“ пристига спешно у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
31
0

Отговорникът по санкциите „Магнитски“ пристига спешно у нас, съобщава. Става дума за посланик Джим О'Браян, който отговаря за всички санкции, които налагат САЩ. Той участва и в обявяването на новите имена от списъка по закона „Магнитски“.

Новината огласи служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред NOVA.

Евроатлантикът Борисов позира на снимка с представители на „Уестингхаус“

„Новият списък „Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим - се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той. 

Относно самия закон

„Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да има навредят. Кога го правят - когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси - не нашите. Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?, попита Зарков.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пък заяви, че МВР ще работи с ДАНС, а не с прокуратурата по разследването на лицата от списъка.

Демерджиев ще работи с ДАНС, а не с прокуратурата по разследването на санкционираните по “Магнитски” (видео)

Неговите очаквания са да има и следващи списъци с български лица. Затова МВР предприема друга стратегия – ще работят в аванс.

„Силно се надявам, че преди да излезе следващият списък ще имаме резултати по досъдебни производства, които ще касаят лица, попаднали в този списък”, коментира той.

Демерджиев посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени. Но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.