Сигнализирай!

Шефът на „Вагнер“ е създал фабриката за тролове, манипулирала изборите в САЩ

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
30
0

Шефът на „Вагнер“ е създал фабриката за тролове, манипулирала изборите в САЩ, предава Дневник.

„Никога не съм бил просто финансиращ Агенцията за интернет изследвания. Аз я измислих, аз я създадох, аз я управлявах дълго време. Създадена е за защита на руското информационно пространство от просташка агресивна пропаганда на антируските тези от страна на Запада.“ Това заяви Евгений Пригожин пред Der Spiegel.

"Аз я измислих, аз я създадох"

Първи случай на дезертьорство от частната руска армия „Вагнер“ (видео)

Пригожин, който само преди половин година, потвърди, че стои зад печално известната частна руска армия, сега заяви, че стои и зад т.нар. Агенцията за интернет изследвания. Тя е по-позната като „фабрика за тролове“. А по-късно преля в медиен холдинг с популярни издания. Организацията бе санкционирана от Съединените щати, заедно с Пригожин заради предполагаемата намеса в президентските избори от 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президент (видео)

Разследването

Преди няколко години специалният прокурор Робърт Мюлър обвини и лично Пригожин в намеса във вота чрез фалшиви профили в социалните мрежи. Различни руски медии - като „Новая газета“, а по-рано и РБК, през годините писаха както за служители на „фабриката за тролове", занимавали се с тази дейност, така и за връзките ѝ с Пригожин. Притежаваната от него група „Конкорд“ досега отричаше той или групата да имат нещо общо.

Информация за 250 хиляди долара. Пригожин все още е в списъка на ФБР за най-издирвани

Стопкадър DW

Пригожин дълго стоеше в сенките. Но започна да коментира публично войната и процесите в руското общество месеци след като Русия нахлу в Украйна. А „Вагнер" се утвърди като водещата сила в битката за източноукраинския град Бахмут.

Видео: DW

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.