Сигнализирай!

Възрастни хора в Китай протестират заради орязани помощи (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
22
0

Възрастни хора в Китай протестират заради орязани помощи, предава ВВС.

Тълпи от пенсионери в азиатската държава отново излязоха на улиците, за да възроптаят срещу орязването на медицинските им помощи. Те се събраха в сряда за втори път в Ухан, където беше открит Covid-19, и в североизточния град Далиан.

Вторият кръг от протести за изминалите седем дни оказва натиск върху администрацията на президента Си Дзинпин. Това се случва само седмици преди годишния Общокитайски народен конгрес, който ще постави началото на нов ръководен екип.

Протести се проведоха за първи път в град Ухан на 8 февруари. Тогава властите на провинцията заявиха, че намаляват нивото на медицинските разходи, които пенсионерите могат да поискат обратно от правителството.

Китайският юан крепи икономиката на Путин, но докога?

Кадрите в социалните мрежи показват, че протестиращите са предимно възрастни пенсионери. Те изтъкват, това се случва във време на скок на разходите за здравеопазване.

Въпреки че подобни въпроси на здравното осигуряване се разглеждат на провинциално ниво, протестите се разпространиха в различни части на страната.

В края на миналата година хиляди млади китайци участваха в протести, които в крайна сметка принудиха правителството да отмени строгите си мерки за нулев Covid. Хората се бяха уморили от масовото тестване и внезапните, всеобхватни локдауни, които сриваха икономиката.

Но рязката промяна в политиката постави медицинската система на Китай под огромно напрежение, тъй като коронавирусът бързо се разпространи в страната. Това доведе до неизвестен брой смъртни случаи. А докладите на BBC показват, че огромното мнозинство от починалите са възрастни хора.

Промените в здравните обезщетения за пенсионерите, които официални лица описаха като реформи, идват точно когато Китай излиза от тази брутална Covid вълна.

Длъжностни лица както в Ухан, така и в Далиан казаха, че не знаят за последните протести и като такива нямат коментар. Обажданията до местните полицейски участъци от страна на медията останаха без отговор.

Видео: Radio Free Asia

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.