Сигнализирай!

Говорителят на ЦИК напусна поста си след скандал

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
22
0

Говорителят на ЦИК напусна поста си след скандал, предава "Сега". Напрежението е възникнало между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Припомняме, че заради законовите поправки на предстоящите избори, на 2 април ще се гласува с два хартиени бюлетини. Това са класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините.

Страхът на “хартиената коалиция”, че ще изчезне

Това нововъведение предизвика сблъсъци сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили.

Уебсайтът посочва, че на днешното заседание на Централната избрателна комисия образците на протоколите бяха представени от Емил Войнов. Той традиционно е натоварен с изработването на изборните книжа. Той е от квотата на БСП – една от трите формации в „Хартиената коалиция“, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС.

След това зам.-шефът на ЦИК Росица Матева направи редица предложения за промени в образците. Те се свеждаха до това секционните комисии да броят и попълват в отделни графи действителните гласове за двата вида хартиени бюлетини. Войнов обаче настояваше да се запишат в протоколите само сумираните резултати от различните видове гласувания. Оказа се, че източникът на идеите на Матева е Общественият съвет към ЦИК, който ГЕРБ се опита да закрие.

Говорителят Цветозар Томов посочи, че вариантът на Войнов създават риска да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. И подкрепи предложението на Матева. Според него то би отстранило опасността да не могат да се сравнят резултатите от двата вида гласувания поотделно.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.