Сигнализирай!

Какво трябва да знаят собствениците на панелни жилища у нас? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
20
0

Какво трябва да знаят собствениците на панелни жилища у нас що се отнася до риска от земетресения? Отговор на този въпрос дават зам.-председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) проф. арх. Борислав Борисов и инж. Георги Кордов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според двамата експерти, едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. За пример арх. Борисов посочи сградите в Италия, които стопанисвани добре, устояват на времето и красят италианската столица като архитектурни шедьоври.

iStock

Панелки с изтекъл срок на годност. Мнение на строителен инженер (видео)

„В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, обясни Борисов.

„Аз съм работил три години в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Гаранционният срок в строителството е 10 години и той се отнася за договора между строителя и възложителя на един обект. Абсолютно погрешно е да се смята, че след тези 10 години сградата вече е с изтекъл срок на годност, каза още експертът.

Всеки четвърти българин живее в панелка

Двамата експерти са категорични, че за продължителността на живот на панелните сгради, както на всеки тип сграда от решаващо значение е грижата при стопанисването. А амортизационният срок е термин, който няма пряко отношение към живота наедна сграда, картегоричен е арх. Борисов.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.