Сигнализирай!

Отмениха решението на ЦИК, довело до оставката на говорителя ѝ

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2023 г.
19
0

Отмениха решението на ЦИК, довело до оставката на говорителя ѝ, съобщи bTV.

Административният съд намири за основателни жалбите на коалицията „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ и коалиция „Левица“. Трите партии внесоха жалба в съда срещу решението на Централната избирателна комисия. като посочиха, че има риск вотът да бъде опорочен.

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

Според решението на ЦИК избирателните протоколи от хартиения и машинния вот трябваше да се попълват заедно. Това, според комисията, ще облекчи работата на Секционните избирателни комисии (СИК) в деня на вота. Решението доведе до незабавната оставка на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който нарече решението „опасно“, защото „се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни“.

Говорителят на ЦИК напусна поста си след скандал

Сега избирателната комисия отново ще трябва да определи какще се попълват финалните протоколи с резултатите от секционните избирателни комисии. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.