Сигнализирай!

Десетки хиляди протестираха срещу насилието в Белград (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2023 г.
26
0

Десетки хиляди протестираха срещу насилието в Белград. Недоволните блокираха ключов мост във втория голям протест след двете масови стрелби, които разтърсиха Сърбия и оставиха 17 жертви, включително много деца, съобщи The Guardian.

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента в петък, преди да продължат към моста над река Сава. Мостът "Газела", както и част от международната магистрала в Белград бяха блокирани. Пътуващи трябваше да обърнат превозните си средства, за да не останат блокирани в трафика. Начело на колоната имаше черен транспарант с надпис „Сърбия срещу насилието“.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Минавайки покрай правителствените сгради, демонстрантите скандираха срещу президента на Сърбия Александър Вучич. Те го обвиняват за създаване на разделение и безнадеждност в страната, което според тях косвено е довело до масовите стрелби.

Опозиционният политик Сърджан Миливоевич каза пред телевизионна станция N1, че „това е битка за оцеляване“. „Ако президентът не разбира народа си, време е да подаде оставка“, каза той.

Проправителствените медии обаче разкритикуваха блокадата на моста.

Полицията не се намеси.

https://www.youtube.com/watch?v=PESyC3D5bok

Преди протеста Вучич, който държи почти всички лостове на властта, каза, че това се равнява на „насилие в политиката“ и „тормоз“ на гражданите.

„Какво им дава право да блокират нормалния живот на другите хора?“, каза Вучич. Той обвини лидерите на опозицията, че „злоупотребяват с трагедията“ след стрелбите, които дълбоко разтърсиха нацията и предизвикаха призиви за промяна.

„Те тормозят гражданите и не им позволяват да пътуват“, настоя Вучич. „Но ние не обичаме да бием протестиращи, както правят Франция и Германия.“

Митингът идва по-малко от седмица след по-ранен протест в Белград, който също привлече хиляди и в по-малки градове в страната.

Протестиращи в Сърбия настояват за затваряне на медии и оставки на политици

Снимка: стопкадър/видео NOVA

На този протест демонстрантите поискаха оставки на министри от правителството и отнемане на лицензите за излъчване на две частни телевизии, които са близки до държавата и насърчават насилието. Те често включват осъдени военнопрестъпници и престъпни фигури в своите програми.

Двете стрелби се случиха в рамките на два дни една от друга и оставиха 17 убити и 21 ранени. На 3 май 13-годишно момче използва пистолета на баща си, за да стреля в училището си в центъра на Белград. На следващия ден 20-годишен младеж стреля безразборно по хора в селски район южно от столицата.

Опозиционните партии обвиниха популисткото правителство на Вучич, че подхранва нетолерантност и реч на омразата, като същевременно овладява всички институции. Вучич отрече това. Той свика собствен митинг на 26 май в Белград, който според него ще бъде „най-големият досега“.

„Ние не организираме спонтанни митинги, за да си играем с емоциите на хората“, настоя Вучич. „Нашият ще бъде митинг на единство, когато ще обявим важни политически решения.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Полиция вече ще патрулира пред училищата в Сърбия

Смята се, че Сърбия е сред първите страни в Европа по брой оръжия на глава от населението, много от които са останали от войните през 90-те години.

Мерките срещу оръжията след стрелбите включват забрана за нови разрешителни за оръжие, по-строг контрол върху притежателите на оръжие и стрелбищата и по-строги наказания за незаконно притежание на оръжие.

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.