Сигнализирай!

Вграден чип пази питите пармезан от ментета (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.09.2023 г.
25
0

Вграден чип пази питите пармезан от ментета. В Италия чипират пармезана, след недоволство от бранша от много фалшификати в магазинната мрежа. Първите партиди на пити сирене, с миниатюрно електронно устройство в тях, вече са на пазара, информира NOVA.

В кората на питите се имплантират устройства, които съдържат подробна информация за качеството и процеса на производство на продукта. Няколко големи производители обявиха, че са тествали технологията през изминалата година върху повече от 100 хиляди отлежали сирена.

Купувачите няма да ядат този вграден етикет, защото кората по принцип се изрязва. Специалисти се пошегуваха, че това е като своеобразна лична карта на пармезана.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Поставяме тези чипове по време на етапа на производство. Големината на един чип е по-малка от тази на зрънце сол, като малка точица е и почти невъзможно да се забележи с просто око. Той ще бъде вграден в най-горния слой, който е част от кората на сиренето. Със специален четец ще можем да проследим подробно къде е била произведена питата, откъде е взето млякото, както и цялата информация до две години след края на процеса по приготвяне на продукта”, съобщи Рикардо Десерти, директор на компания за производство на сирена.

Пристрастен към кашкавала мъж е похарчил над 75 000 долара за чедър и яде по килограм на ден

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.