Сигнализирай!

Венецианската комисия ще оцени промените ни в Конституцията (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.10.2023 г.
10
0

Венецианската комисия ще оцени промените ни в Конституцията. През септември докладчици бяха на визита в София, където се срещнаха с представители на властта, президентството и съдебната власт, предава NOVA.

Промените в Конституцията не минаха на първо четене

Парламентът вчера разгледа предложенията на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те засягат в основната си част от съдебната система, правомощията и мандата на главния прокурор, както и механизма за назначаване на служебен министър-председател. В крайна сметка след гласуване, предложенията за промени бяха отхвърлени. Но тъй като събраха над 160 гласа, след 2 месеца ще предстои ново обсъждане. Затова и правосъдният министър Атанас Славов поиска на ранен етап спешно становище по проекта от Венецианската комисия.

снимка: NOVA

Какви са предложенията

В него, “с цел укрепване на българската държавност и идентичност” се предлага националният празник на България да е 24 май – Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

 Промените предвиждат и структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). ВСС остава административен и кадрови орган само за съдиите. Предвижда се редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (пет члена) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно). Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Ограничава се възможността действащи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на парламента.

Предвижда се още мандатът на председателите да стане пет години с право само на едно повторно назначаване. С цел укрепване на съдийската независимост е възприето, че председателите на ВКС и ВАС се назначават и освобождават директно от ВСС без участието на президента.

В законопроекта се правят промени и в структурата на прокуратурата. Главният прокурор ще се назначава от Прокурорския съвет по инициатива на министъра на правосъдието или на трима членове на Прокурорския съвет. Мандатът му ще бъде намален на пет години. Ще се въведе и елемент на децентрализация на структурата на прокуратурата чрез промяна на чл. 126 от Конституцията.

Предвиден е специален механизъм за разследване на главния прокурор за извършено престъпление от общ характер. Той се разследва и обвинението се поддържа пред съда от специален прокурор. Той трябва да е заемал длъжността съдия в наказателна колегия на върховно или апелативно ниво до момента на назначаването. Записано е, че процедурата за назначаване се определя със закон.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.