Сигнализирай!

ЕС отпусна на България щедра сума за обновяване на енергийната мрежа

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2023 г.
19
0

ЕС отпусна на България щедра сума за обновяване на енергийната мрежа, предаде БТА. Европейската комисия съобщи, че днес са изплатени 2,17 милиарда евро на девет държави от съюза.

България получава 197 милиона евро. В нашата страна ще бъдат финансирани проекти за подобряване на електроразпределителната мрежа, за ускоряване на електрификацията в транспорта, за съхранение на енергия, за по-чисто енергийно производство, за децентрализация на потреблението и производството на енергия.

ЕК иска прекратяване на мерките за енергийна подкрепа в България

Целта е средствата да помогнат на страните с по-ниски доходи да постигнат целите за опазването на околната среда до 2030 година. Досега ЕС е осигурил 9,68 милиарда евро в подкрепа на държавите за енергийния преход. За тази година са отпуснати 4,66 милиарда евро.

Останалите 8 държави получават също значителна помощ. Хърватия получава 88 милиона евро, Чехия - 1,848 милиарда евро, Естония - 66 милиона евро, Латвия - пет милиона евро, Литва - 11 милиона евро, Полша - 221 милиона евро, Румъния - 2,169 милиарда евро и Словакия - 60 милиона евро. Подкрепени са проекти за производство на ток от възобновяеми източници, за енергийна ефективност и за замяна на производството на въглища с по-чисти горива.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.