Сигнализирай!

Деца продължават да раждат деца в Сливен (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2023 г.
25
0

Деца продължават да раждат деца в Сливен - 104 са непълнолетните майки в града само за година. Има майка на 10 години, четири майки на 13 г., 28 на 14 г. и 72, които са на 15 години. Данните съобщи ръководителят на едно от родилните отделения в болница в Сливен д-р Люба Бъчварова, разказва NOVA.

Трябват ни интелигентни майки, а не казарма (Коментарът на „Господарите“)

По думите ѝ през 2023 г. статистиката няма да бъде по-различна, дори процентът на децата, които раждат деца, ще се увеличи. 

"При нас е ежедневие. Това са майки, които нямат родителски капацитет. Не са обучени как да си гледат децата. Обикновено, когато се роди такова дете, по-възрастни членове на семейството се грижат за него. Но за съжаление някои от тези майки са сами и много трудно могат да се справят с родителските си задължения. Често при нас остават деца с месеци на отглеждане. Рискът от тези ранни раждания, освен за здравето намайката, е преждевременното раждане. Често децата са недоносени и са обект на интензивни грижи, продължително престояват при нас. След изписване почти ежемесечно постъпват, защото имат неврологични изменения и стават постоянни пациенти", разказва д-р Бъчварова.

снимка: iStock

Схема за надбавки

Тя казва, че много често има 17-годишни момичета с по три деца. Според нея би трябвало да се работи със семействата и с майките. "Трябва да има някакво обучение за тези хора. Като родят на 13 години остават извън обществото, нямат образование, нямат никакви възможности за развитие. Преди да навършат 20 години за тях животът е изчерпан. Би трябвало социалните и Агенцията за защита на детето да работят на място с тези деца. Ние имаме връзка с тях само когато попаднат в отделението", казва лекарката.

Според акушерките в отделението ранните раждания са се превърнали в бизнес, тъй като детските надбавки понякога са единствен доход за семействата. От медията са опитали да се свържат с държавни организации и НПО-та, които работят на терен в Сливен, но оттам са отказали да говорят, тъй като "моментът не е подходящ".

Коментарът на "Господарите"

Съвкупността от недостатъчно активна образователна система и нулева здравна култура води до това - без изненада хора от определени общности стават родители години преди да са готови за това. Децата им израстват в бедност и с лош пример, но често ги последват в ранното родителство. На този фон социалните служби не са наясно дали да подкрепят децата, или да наказват родителите. На практика сме в параграф 22 - раждането не е законно преди 18-годишна възраст, но по закон децата на социалнослаби родители получават детски надбавки. И така системата изглежда сама ги стимулира.

Крайно време е държавата да се погрижи за сексуалното образование на тези общности. Това е в услуга и на тях, и на всички данъкоплатци. Надяваме се след като милиарди бяха усвоени по различни програми за приобщаване на ромските общности, както и за интеграцията им, най-после да видим реални действия и в посока сексуалното им образоване.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.